CCV Frietrock Ieper schat opkomst op 15.000 bezoekers in vier dagen

Op zondag zorgden onder andere De Kreuners voor veel sfeer en meezingmomenten op Frietrock. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

CCV Frietrock kende een geslaagde 12de editie op het nieuwe festivalterrein aan Ter Waarde. Ondanks de straffe line-up en het mooie weer kon deze eerste betalende editie wel nog niet de maximumcapaciteit van 12.000 mensen per dag bereiken. “We denken dat we in vier dagen 14.000 à 15.000 aanwezigen hadden in totaal”, zegt Carl Bijttebier.

Het was even wennen voor de vaste Frietrockgangers. Voor het eerst in twaalf jaar vond het Ieperse festival niet meer plaats op de Leet in het Ieperse stadcentrum, maar op een grasveld op Ter Waarde. Voor de eerste keer was het ook betalend. Voor dagtickets betaalde je 37,5 euro in voorverkoop, aan de deur 40 euro. Er waren ook weekendtickets voor 92,5 euro, goed voor drie dagen festivalplezier, weliswaar zonder kampeermogelijkheden.

Vier dagen

Al op donderdag waren er bijna 2.000 aanwezigen op de avond voor zelfstandigen en ondernemers uit de regio met dj Regi. Het echte werk begon op vrijdag met onder meer ’t Hof van Commerce, Bakermat en Martin Solveig, terwijl op zaterdag de bezoekers verwend werden met High Hi, Zach Persons, Equal Idiots, Brutus, Black Box Revelation en headliner Bazart. Zondag waren De Kreuners, Channel Zero, Levellers en Preuteleute de publiekslokkers. Tussendoor en tijdens de optredens bouwden tal van lokale dj’s feestjes in de open tent achteraan de festivalweide.

Capaciteit van 12.000 bezoekers

Cijfers over het precieze aantal bezoekers zijn er nog niet. De nieuwe festivalweide heeft een capaciteit van 12.000 bezoekers per dag, maar enkele dagen voor het festival was het voor de organisatoren al duidelijk dat geen enkele dag dat aantal zou halen. De prognose was dan dat er op zondag een 7.000-tal mensen zouden komen en ongeveer 5.000 op vrijdag en zaterdag, maar op het eerste gezicht lijkt dat ook nog wat te optimistisch geweest te zijn.

Lees verder onder de foto.

Turbowarrior of Steel, met in het midden zanger-gitarist Jonas Vandamme, speelden zaterdag al om 14.50 uur op Frietrock. (Foto TOGH)
Turbowarrior of Steel, met in het midden zanger-gitarist Jonas Vandamme, speelden zaterdag al om 14.50 uur op Frietrock. (Foto TOGH)

“We denken dat we in vier dagen 14.000 à 15.000 aanwezigen hadden in totaal. Dat is inderdaad wat minder dan we initieel verwacht hadden, maar gezien de omstandigheden is dat voor ons niet slecht”, zegt Carl Bijttebier van het organiserend comité. “Het was de eerste keer betalend én op een andere locatie, wat toch een heel ander gegeven is dan de vorige edities. Je mag ook niet vergeten dat we pas op 12 mei wisten dat het zou toegelaten worden, waardoor we maar vier maanden hadden om alles op poten te zetten. We hebben toch chapeau gezegd tegen de medewerkers en vrijwilligers dat ze dit allemaal op zo’n korte tijd hebben kunnen verwezenlijken. De drukste dag was zondag, waarbij we zagen dat er nog veel tickets verkocht werden op het laatste moment. ”

Goed geluid

De organisatoren kijken dan ook tevreden terug. “Ons eerste doel was om mensen een fijne festivalervaring te geven en aan de vele positieve reacties te horen zijn we daar wel in geslaagd”, vervolgt Carl Bijttebier. “We hebben veel geïnvesteerd, zowel in bands als in comfort voor het publiek. Zo zorgden we ook voor een overdekte tent waar mensen eventueel zouden kunnen schuilen bij regen. Noemenswaardige incidenten waren er niet, hier en daar een blaar en iemand die zijn voet verzwikte, maar daar bleef het bij. Wie er was, heeft zich goed geamuseerd en heeft genoten van de concerten. We kregen ook te horen dat de geluidsinstallatie enorm gesmaakt werd door zowel groepen als publiek. Alle artiesten hebben hun beste beentje voorgezet. Er zaten weinig slechte concerten tussen. Ik denk dat we kunnen zeggen dat we voor Ieper en het festivallandschap in het algemeen een aanwinst zijn.”

Op naar volgend jaar

“Binnenkort zitten we samen met WVI om het blijvend gebruik van de festivalweide te bespreken. We zouden hier echt willen blijven omdat het veel mogelijkheden geeft. Eenmaal dat die bespreken afgerond zijn kunnen we naar buiten komen met nieuws over de editie van 2022”, besluit Carl Bijttebier.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier