Cartoonist Seamoose uit Oostende houdt geslaagde expo in VLC De Geuzetorre

Vrijzinnig humanistisch consulent Kurt Heddebauw bij de expo. © MF
Redactie KW

Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre startte onlangs niet alleen een nieuw jaar, maar ook een unieke tentoonstelling rond hun mascotte Fakkelman.

“Fakkelman blies 36 kaarsjes uit, want het figuurtje verschijnt al zes jaargangen lang zes keer per jaar in onze Fakkelkrant”, weet Kurt Heddebauw, vrijzinnig humanistisch consulent.

Geesteskind op eigen benen

De stafmedewerker en huiscartoonist Bart Simoens, beter bekend als Seamoose, zijn de geestelijke vaders van Fakkelman. Ze vonden de tijd rijp om hun geesteskind op eigen benen te laten staan en hem als adolescent de wijde wereld in te sturen. In de hal van VLC De Geuzetorre kan je dan ook uitgebreid genieten van 36 cartoons met Fakkelman. “In een tijd waarin cartoons tekenen en publiceren levensbedreigend is geworden, is dit een statement van jewelste. Wij pleiten hiermee dan ook meer dan ooit voor het recht op vrije meningsuiting, kritisch denken en vrij onderzoek. Dat doen we – Fakkelman voorop – echter altijd met liefde, met humor in wederzijds respect en steeds met de nodige zelfspot. Als nieuwjaarsgeschenk kregen onze aanwezigen een Fakkelman-gadget cadeau, een ‘vrij zinnige zak’ die ze kunnen opplooien en als boodschappentas gebruiken. Wij hopen dat ze de vrij zinnige boodschap zullen helpen uitdragen en de wereld tonen dat we ons niet laten leiden door haat, door angst of door censuur, want gedachten zijn vrij”, aldus nog Kurt Heddebauw.

Bart Simoens.
Bart Simoens.© MF

Uitdaging als humorist

“Al zes jaar lang teken ik Fakkelman voor het magazine van De Geuzetorre. De insteek is dat de tekening of het personage altijd hetzelfde is. Het tekstje speelt in op de actualiteit of de inhoud van het boekje. Een uitdaging voor mij als cartoonist en humorist, maar met taalhumor kan ik aardig overweg. Heel wat prenten zijn gebaseerd op wat er in de wereld gebeurt. Nieuwtjes uit de actualiteit verwerk ik door er mijn eigenzinnig sausje over te gieten. Provoceren of choqueren is nooit de bedoeling”, benadrukt Seamoose.

(MF – Foto MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.