Brugse Gold Swan Gin is best gerijpte gin ter werled

Stefan Vankerkhoven

In Groot-Brittannië werden de World Gin Awards uitgereikt. Voor het eerst wonnen twee Belgische gins een belangrijke prijs. De Black Swan Gin kwam als beste eigentijdens Belgische gin uit de bus. De Gold Swan Gin werd zelfs uitgeroepen tot de beste gerijpte gin ter wereld. Beide gins zijn van de Bruges Gin Society.

Tijdens de World Gin Awards 2021 riep de gerenommeerde organisatie achter deze awards de Brugse Gold Swan Gin uit tot de beste gelagerde gin ter wereld . De Gold Swan Gin heeft een alcoholgehalte van 60% en krijgt minstens een jaar om op eikenhoutenvaten te rijpen. De jury omschreef hem als volgt: ‘Intense tannine in de neus met pittige jeneverbes en wat houtinvloeden, karamel en vanille. In zijn smaak vallen de uitgesproken eikenhouten tonen op, net als de vanille, toffee en donkere chocolade, jeneverbes en een vleugje kersen. De alcohol is goed geïntegreerd. Zijn afdronk is warm en peperig, met een beetje venkel.’

De Gold Swan Gin is van de hand van de Bruges Gin Society. Het trio, Baptiste van Outryve, Hendrik Baeke en Joachim Augustyn, richtten de vereniging in 2014 op. Samen analyseerden zij al meer dan 300 gins op hun smaak en aroma’s.

Met die kennis en ervaring creëerden zij in 2016 de Black Swan Gin, de eerste Brugse gin die op de markt kwam. De Gold Swan Gin volgde een jaar later. Zijn basis is de Black Swan Gin, maar dan met een alcoholgehalte van 60%. Na de destillatie krijgt de Gold Swan Gin alle tijd om te rusten op eikenhouten vaten. Het dankt zijn gouden kleur aan dat proces.

Het trio drinkt de Gold Swan Gin zelf puur, met wat ijs. Maar wie er liever een cocktail mee maakt, kan er naast het ijs een gemberbier aan toevoegen.

Black Swan Gin: ‘Best Belgian Contemporary Gin’

Ook de Black Swan Gin viel donderdag in de prijzen. De jury oordeelde dat de Brugse gin de beste eigentijdse gin is die ons land rijk is . De jury in Groot-Brittannië omschrijft hem als volgt: ‘ Een lichte neus met wat noten en kruiden. Zuivere, zoete smaak met veel jeneverbes en een lange, warme afdronk met koriander. Het is een elegante gin en de alcohol is goed geïntegreerd .’

De Black Swan Gin heeft een alcoholgehalte van 43% procent en dankt die zijn smaak en aroma’s aan de kruiden die onder andere langs de Brugse wateren groeien. Voor de naam liet de Bruges Gin Society zich inspireren door de zwarte zwaan die in 2014 plots tussen de Brugse witte zwanen zwom en voor veel ophef zorgde. In dat jaar startte de Bruges Gin Society ook met de ontwikkeling van de gin. Het trio achter de vereniging werkte uiteindelijk twee jaar aan het recept voor hij in 2016 op de markt kwam.

De Bruges Gin Society is erg blij met beide awards, maar reageert ook erg verrast: ‘Beide awards winnen is een fantastische erkenning voor de passie waarmee we aan onze gins werken. Het nieuws kwam als een grote verrassing voor ons. Wanneer je als klein Brugs groepje tussen internationale giganten staat en dan plots (digitaal) verneemt dat jouw gin tot ’s werelds beste wordt uitgeroepen, weet je even niet wat er is gebeurd’, reageert het trio.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.