
Voor velen lijkt Brugge door de eeuwen heen onveranderd. Maar is dat werkelijk zo? Koen De Brabander, sinds de 16de eeuw in rechte lijn verbonden met Brugse grond, gaat op zoek naar antwoorden. Hij vergelijkt oude beelden met het heden. Deze week neemt hij je mee naar de hoek Wulpenstraat met de Komvest anno 1907.
In Brugge wordt doorgaans moord en brand geschreeuwd zodra er een steen in de binnenstad verlegd wordt. Toch kan vernieuwing ook bijdragen aan een mooier stadsbeeld, zoals het onderstaande verhaal bewijst…
Begin jaren 1900 vestigde de uit Zuienkerke afkomstige bakker Charles Traen zich in een 19de-eeuws hoekpand aan het Bassin, nabij de Handelskom, meer bepaald op de hoek van de Komvest en de Wulpenstraat.
Zijn épicerie-boulangerie floreerde, en in 1907 vroeg hij toestemming om het gebouw uit te breiden en er een moderne bakkerij in te richten. De aanvraag werd goedgekeurd, en even later kon Traen pronken met een handelskaart waarop staat: Boulangerie Mécanique, Ch. Traen & Fils.
De zaak bleef groeien. In de kranten van die tijd verschenen meerdere vacatures voor een goedbetaalde bakkersgast. Traen ging er prat op dat hij het beste brood van de stad bakte en leverde zelfs een gratis brood ten bewijze voor wie dat wenscht!
Traen overleed op 63-jarige leeftijd in 1923 en de Gistfabriek verwierf het hoekpand. In april 1925 diende de fabriek een aanvraag in om er een nieuw kantoorgebouw in art-decostijl op te trekken, naar een ontwerp van architect Maurice Demeester, die ook meewerkte aan het ontwerp van de Sint-Jozefskliniek.
Het stadsbestuur reageerde op 22 mei met de vraag of het ontwerp herzien zou kunnen worden en aan de gevels een meer plaatselijk karakter zou kunnen gegeven worden. Ze voegen er echter meteen aan toe: indien het beheer uwer maatschappij oordeelt den bouwtrant der gevels te moeten behouden, wij de bedoelde plans zullen goedkeuren.
Enkele dagen later lieten de bestuurders de stad beleefd weten dat de plannen ongewijzigd blijven, waarop de Gistfabriek op 16 juni groen licht kreeg om met de bouwwerken te starten…
En wat een geluk! Het gebouw geldt vandaag als een van de best bewaarde art-decogebouwen van onze stad. Ook het interieur is perfect bewaard, al is het helaas slechts uitzonderlijk te bezichtigen. Krijgt u ooit de kans om het te bezoeken, grijp die dan zeker!
Anno 2025 blijft dit gebouw een trots bewijs dat ook vernieuwing kan bijdragen aan de erfgoedwaarde van een stad als Brugge.
Herlees hier alle afleveringen en ontdek het rijke Brugse verleden op erfgoedbrugge.be
bruggevroegerennu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier