
Voor velen lijkt Brugge door de eeuwen heen onveranderd. Maar is dat zo? Koen De Brabander, sinds de 16de eeuw in rechte lijn verbonden met Brugse grond, gaat op zoek naar antwoorden. Hij vergelijkt oude beelden met het heden. Deze week neemt hij je mee naar de Langestraat 55 (toen 49) anno 1925.
In de Langestraat 55, op de hoek met de Kersenboomstraat, vinden we een pand dat inmiddels ongetwijfeld aan een identiteitscrisis lijdt. Niet alleen omdat de bestemming van het pand keer op keer wijzigde, maar ook omdat het oorspronkelijk uit drie woningen bestond, zoals zichtbaar op de kaart van Marcus Gerards uit 1562. Ingrijpende verbouwingen vonden plaats in 1614 en 1791, waarbij het pand werd herleid tot twee huizen.
Fast forward naar 1923. Het pand is in bezit van garagist Jean Vanlatum, die een bouwaanvraag indient om het te verbouwen tot een garage met toonzaal. Op de foto uit 1925 zien we de situatie na de verbouwing: links van de (nieuwe) grote poort is het venster van de toonzaal zichtbaar. De poort zelf gaf toegang tot de werkplaats en liep door tot in Verbrand Nieuwland, waar de bestaande muur werd gesloopt om een doorgang te creëren.
De ramen rechts van de poort behoorden tot het ruime woonhuis van de familie.
De auto deed zijn intrede in Vlaanderen in de vroege 20ste eeuw, net zoals in de rest van Europa. De eerste motorvoertuigen waren echter vaak luxegoederen, die enkel voor de welgestelden toegankelijk waren. Na de Eerste Wereldoorlog en dankzij de opkomst van massaproductie werd het bezit van een auto steeds gebruikelijker en toegankelijker voor de gemiddelde Vlaming.
Bij AUTO-PALACE werden de merken Chevrolet (8 cilinders), Oakland (6 cilinders) en het obscure Franse merk Berliet (4 cilinders) verkocht. Berliet, dat personenwagens produceerde van 1900 tot 1939, stapte daarna over op de productie van vrachtwagens, waaronder de legendarische T100 uit 1957. In 1974 werd Berliet overgenomen door Renault, en in 1980 verdween de merknaam van de markt.
In 1966 droeg de familie Vanlatum de – nog altijd zeer succesvolle – zaak over aan Garage Vereenooghe.
Zoals eerder vermeld, heeft het pand door de jaren heen verschillende bestemmingen gekend, waarvan we er enkele hebben kunnen reconstrueren.
Het fungeerde een tijdlang als depot voor de nabijgelegen Brouwerij ’t Hamerken. In 1985 werd het omgevormd tot een schoenwinkel, gevolgd door een snookerhal in 1988. Uiteindelijk vestigden zich een reeks supermarkten in het pand: EDI (1991), BATTARD (1995), PROFI (1998), SMATCH (2003) en sinds 2023 CoMarkt.
Herlees hier alle afleveringen en ontdek het rijke Brugse verleden op erfgoedbrugge.be
bruggevroegerennu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier