Wielerauteur Filip Osselaer schrijft boek over wielerploeg Flandria

Drie generaties wielerfamilie Claeys: Alexander Claeys (fietsenzaak Café Vitesse), Marie-Lucie Vandeputte (echtgenote directeur Flandria Pol Claeys) en zoon Aimé Claeys, samen met burgemeester Annick Vermeulen en auteur Filip Osselaer. (foto HV)
Redactie KW

De topjaren van de befaamde Zedelgemse wielerploeg Flandria komen opnieuw tot leven in het boek van wielerauteur Filip Osselaer. Hij sprak de familie Claeys, oud-renners en medewerkers over triomf en drama. Het werd een verhelderend fietsverhaal met hoofdrolspelers middenin het peloton van die jaren zeventig.

Fietsenzaak Café Vitesse zat afgeladen vol tijdens de boekvoorstelling van ‘Het verhaal van Flandria’, over de succesvolle wielerploeg van het Zedelgems fietsenmerk. De familiair drukke avond met veel gesigneerde boeken is sprekend voor de belangstelling voor die glorietijd.

Bijna alle grote Belgische wielrenners uit de jaren zeventig reden bij Flandria, de ploeg die sportief geleid werd door onder meer Briek Schotte en Lomme Driessens. De beleving en anekdotes van oud-renners als Michel Pollentier en Freddy Maertens, en ook Aimé Claeys, zoon van Flandria-directeur Pol, tekende auteur Filip Osselaer in een openhartig verhalend boek op.

Successen en drama’s

“Samen met uitgeverij Lannoo dacht ik: als ik nu eens het wielrennen in de jaren zeventig ruim zou laten herleven, met mensen van Flandria die het zelf vertellen, vanuit de buik van het peloton? Flandria is een voorbeeld van het West-Vlaamse harde werken. Ik wilde het verhaal niet met de overwinningen en de cijfers vertellen, maar over hoe elk van hen de successen en drama’s beleefde. Over de rol van de één op de ander, en hoe het team en de familie Claeys persoonlijk en samen de wielergeschiedenis van Flandria schreef”, vertelt Osselaer.

Merckx en Monseré

In het herkenbaar rood-witte wielertruitje dat de boekcover siert, fietsten, behalve Eddy Merckx, zowat alle Belgische toprenners van toen een knap palmares bijeen voor Flandria. Na onder meer Roger en Erik De Vlaeminck, regen de drie musketiers Maertens, Pollentier en Demeyer de (inter)nationale overwinningen onophoudelijk aaneen. Maar naast de grote roem reed ook het drama met Flandria mee, toen kersvers wereldkampioen Jean-Pierre Monseré het leven liet. In de Giro brak kopman Freddy Maertens zijn pols en tijdelijk zijn carrière. Met de teloorgang van de Flandria-fabriek had de ploeg geen sponsor meer, en viel het doek.

Aimé Claeys, die ook dat plotse einde meemaakte, vertelt in het boek hoe hij als jonge knaap vanuit de ploegvolgwagen de Tour de France ervoer, en over de emotie toen hij de gewonnen renners over de meet zag snellen. “Auteur Filip Osselaer bracht ik met sommige oud-renners en -medewerkers in contact. Het is een boek voor wie die topjaren wil herbeleven zoals het er écht aan toeging.” (HV)

‘Het verhaal van Flandria’ door Filip Osselaer is nu uit bij Lannoo. Prijs: 24,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier