Uitgeweken West-Vlaming Nix is nieuwe scenarist van De Kiekeboes: “Een album in het West-Vlaams? Dat is iets te moeilijk om te lezen”

Marnix Verduyn: “Mijn humor is anders dan die van Merho, dat weet hij zelf ook. Het heeft geen zin om mezelf te proberen plooien naar zijn stijl, want dan krijg je een halfslachtige kopie.” © ID/ Fred Debrock
Talitha Dehaene

Woensdag verschijnt ‘Uranium-235’, het 165ste album van de Kiekeboes en het eerste in de reeks ‘De nieuwe avonturen van de Kiekeboes’. Scenarist en uitgeweken West-Vlaming Nix bij de burgerlijke stand bekend als Marnix Verduyn (54) wéét dat er kritiek op zal komen, maar laat er zijn slaap niet voor.

Met Seizoensfinale hing Merho na 164 albums vorig jaar zijn tekenpen aan de haak. Op woensdag 17 april start een nieuw tijdperk, met De nieuwe avonturen van De Kiekeboes. Charel Cambré zorgt voor het tekenwerk, uitgeweken West-Vlaming Marnix Nix Verduyn levert de scenario’s. “Eerlijk gezegd besef ik nu pas dat de Kiekeboes een soort patrimonium zijn”, lacht hij. “Ik merk dat het toch wel veel mensen bezighoudt. Zelf zit ik met mijn hoofd vooral bij het tweede album, dat ik net helemaal herschreven heb, dus zo zenuwachtig ben ik niet voor de verschijning van het eerste. Al besef ik ten volle dat er kritiek op zal komen. De nieuwe reeks is dan ook een radicale stijlbreuk met het verleden.”

Is dat met de zegen van Merho gebeurd?

“Absoluut. Wat mij over de streep trok toen ze me vroegen, was het feit dat Merho zelf al een visietekst had geschreven waarin hij enkele veranderingen voorstelde. Het was zíjn idee om Charlotte en Marcel Kiekeboe uit de reeks te halen en voortaan te focussen op Fanny en haar vriendinnen. We maken in het nieuwe album dan ook een tijdsprong van enkele jaren. Ik weet niet of ik had toegezegd als de reeks nog steeds om Charlotte en Marcel zou draaien, want dan treed je als opvolger wel héél nadrukkelijk in de voetsporen van Merho. Dat wilde ik niet, ik wil mijn eigen ding doen.”

Fans moeten niet op een zachte overgang rekenen, want ‘Uranium-235’ is al meteen een radicale omslag.

“Merho vroeg me nog of ik zijn beruchte woordspelingen zou behouden. Nee, zei ik,want die heb je allemaal al opgebruikt. (lacht) Mijn humor is anders, dat weet hij ook. Het heeft geen zin om mezelf te proberen plooien naar de Merho-stijl, want dan krijg je een halfslachtige kopie. Er is dus heel duidelijk gekozen voor een andere vertel- en tekenstijl, maar wel met een vette knipoog naar het verleden. Ik zat daarnet te schrijven aan een scène voor het tweede album, waarin Fanny wordt bedreigd door iemand met een revolver en zij droogweg zegt: kom, leg dat alarmpistool maar weg, ik heb al voor hetere vuren gestaan. Fanny heeft wel al 164 avonturen meegemaakt, hé. Daar kunnen we dus mee spelen. Evengoed kunnen we soms een oud personage oprakelen als dat goed uitkomt. Ik heb ook een scène geschreven waarin Fanny dozen uitpakt in haar nieuwe appartement, waarin spullen te zien zijn uit oude Kiekeboe-albums. Dat soort knipogen zitten erin voor de fans. Met respect voor het verleden, maar met een blik op de toekomst.”

“Mensen hebben tegenwoordig niet veel nodig om online te beginnen schreeuwen. Ik trek me daar niet te veel van aan”

De Kiekeboes bevinden zich nu duidelijk in de 21ste eeuw. Zo heeft Fanny een vlog waarin ze fake news aanpakt en is haar vriendin Alanis erg milieubewust.

“Dat vind ik niet meer dan normaal, want Fanny is nu een jonge vrouw van 21. Kiekeboe is altijd een hedendaagse strip geweest. De personages verouderen niet, maar ze bevonden zich wel altijd in het tijdvak waarin het album verscheen.”

Je bent niet bang dat toetsenbordhelden het allemaal te woke gaan vinden?

“Niet echt, want ik blijf zoveel mogelijk van sociale media weg. Laatst zag ik wel een heel negatief bericht passeren, puur op basis van de tekeningen. Ik snap dat niet, maar mensen hebben tegenwoordig niet veel nodig om online te beginnen schreeuwen. Ik trek me daar niet te veel van aan.”

Je bent in Kortrijk geboren. Hoe West-Vlaams voel je je nog?

“Ik ben in het West-Vlaams opgevoed, in de rand van Brussel. Toen ik in de kleuterklas kwam, verstond er mij dus niemand. (lacht) Inmiddels spreek ik behoorlijk accentloos, mede dankzij dictielessen. Tegen mijn dochter spreek ik trouwens wel West-Vlaams, maar zij antwoordt in het Vlaams-Brabants. Het is dus helaas bij mij gestopt, maar zo gaat dat met uitwijkelingen.”

Ga je die roots ook in de Kiekeboes verwerken? Tv-makers hebben de komische kracht van ons dialect al ontdekt.

“Het West-Vlaams heeft natuurlijk een heel krachtige manier van dingen neerzetten. In Chantal zit de humor vaak meer in hoé iets wordt gezegd dan in de grap zelf. Het is alleen aartsmoeilijk om dat om te zetten in geschreven tekst.”

Ik heb nochtans warme herinneringen aan een album van Kiekeboe dat volledig in het West-Vlaams was: ‘Het geslacht Kinkel’.

“Oh ja, dat ken ik. Maar het blijft toch lastig om het te lezen. Je moet het dan eigenlijk al hardop lezen om die humor te behouden. Jammer, want ik heb wel echt een band met het dialect. Mijn brein is in het West-Vlaams geprogrammeerd. (lacht) En als ik moe of emotioneel ben, komt het dialect ook meteen weer boven.”

Eens West-Vlaming, altijd West-Vlaming?

“Zeker. Mijn vrouw zei net nog: waar je nu staat, heb je te danken aan je West-Vlaamsheid. Harde werkers, hé. Als ik kijk naar de rest van mijn familie, klopt dat ook wel. We zijn allemaal harde werkers en ondernemers, dat zit in ons bloed.”

‘Uranium-235’, het eerste album in de reeks ‘De nieuwe avonturen van de Kiekeboes’ ligt vanaf woensdag in de winkel.