Uitgestelde Oostendse stripexpo ‘Allemaal beestjes’ eert Marc Sleen

Geert Ollieuz (rechts) en Willy Ceulemans van de vereniging 'De Lustige Kapoentjes' promoten de komende tentoonstelling rond de stripverhalen van Marc Sleen in de Stedelijke bibliotheek. (foto PM)
Redactie KW

Tijdens de maand november loopt in de bibliotheek Kris Lambert de tentoonstelling ‘Allemaal beestjes’. Daarbij zal de toeschouwer merken dat Marc Sleen niet enkel een bekende striptekenaar, maar ook een groot dierenliefhebber was.

De tentoonstelling in de stadsbibliotheek zou normaal in november vorig jaar georganiseerd worden, maar werd toen op het laatste nippertje geannuleerd door de corona-epidemie. De Oostendse stripofielenclub De Lustige Kapoentjes is de drijvende kracht achter het geheel. Net als een jaar geleden, zet vooral Neroverzamelaar en Oostendenaar Geert Ollieuz zijn schouders onder het evenement.

“Marc Sleen trok meer dan dertig keer op safari naar Afrika en keerde telkens met een karrevracht aan materiaal terug. Dit kwam daarna aan bod in de albums van Nero. Daarnaast schreef hij ook ettelijke boeken over de Afrikaanse fauna en flora. Met zijn safarifilms trok hij naar alle hoeken van het land om op voordrachten het Vlaamse publiek te laten genieten van zijn wedervaren. Van de grootste theaters zoals de Elisabethzaal in Antwerpen tot het kleinste parochiezaaltje: overal was Marc Sleen een graag geziene gast. Op de toenmalige BRT kwamen zijn reportages meermaals aan bod in het programma ‘Allemaal beestjes’. Noem Marc Sleen dus maar een dierenliefhebber pur sang en een ornitholoog.”

Unieke affiche

“Het stond in de sterren geschreven dat deze combinatie tussen dieren en strips tot een expositie zou leiden.” Nog tot dinsdag 30 november palmen tekeningen van de dieren in het oeuvre van wijlen Marc Sleen de Forumzaal van de bibliotheek in. Naast een veertigtal kaders met pagina’s uit de Nero-albums en didactische informatie, zijn er ook ettelijke safariboeken van zijn hand te bezichtigen. Bezoekers kunnen bovendien genieten van heel wat prenten, stripalbums, zeefdrukken en magazines. Tijdens ‘Allemaal beestjes’ zullen dus niet enkel fans van Marc Sleen, maar ook liefhebbers van strips in het algemeen zeker hun hart kunnen ophalen.

“Speciaal voor de gelegenheid ontwierp Dirk Stallaert een mooie affiche. Deze Vlaamse striptekenaar is gekend door zijn medewerking aan stripreeksen Nero, De Kiekeboes en Suske en Wiske”, vult mede-organisator Geert Ollieuz aan.

Het bijzondere thema van de tentoonstelling trok de aandacht van heel wat diervriendelijke organisaties, die partner zijn van het gebeuren. Er is daardoor ondersteuning van de Zoo van Antwerpen, dierenpark Planckendael, het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC Oostende), het Marien Ecologisch Centrum (MEC) uit de Langestraat en Sea Life Blankenberge.

De tentoonstelling ‘Allemaal beestjes’ is vanaf 3 november tot het einde van de maand gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van in de bibliotheek aan de Wellingtonstraat 17. Op zondag 21 november is de expo speciaal open naar aanleiding van de Kunstendag voor Kinderen. (BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier