Tine Mortier (50) weer in België voor Jeugdboekenmaand: “Schrijven in Costa Rica? Dat kan je overal ter wereld”

Na de lockdown vorig jaar was Tine Mortier gedwongen om in België te blijven.
Na de lockdown vorig jaar was Tine Mortier gedwongen om in België te blijven.
Redactie KW

Tine Mortier (50), schrijfster van meer dan 30 kinderboeken, verhuisde drie jaar geleden van Avelgem naar het paradijselijke Costa Rica, aan de Caraïbische kust in Midden-Amerika. Begin maart kwam ze naar België om hier tijdens de Jeugdboekenmaand lezingen te geven in bibliotheken en lagere scholen.

Ook in 2020 kwam Tine begin maart naar België voor de Jeugdboekenmaand. Toen ze net een week in Avelgem was, brak de coronacrisis los en werden alle luchthavens gesloten. Ze kon niet meer terug naar Costa Rica, waar ze samen met haar man René het viersterrenvakantiedomein Geckoes Lodge uitbaat. Het domein heeft toen acht maanden onbeheerd gestaan, want zo lang zaten Tine en René vast in België. Hun terugvlucht werd elke maand uitgesteld: “Eind juni, werd ons verzekerd. Maar uiteindelijk werd het oktober.” Gelukkig kon ze ook in België bezig blijven: “Schrijven kan je overal in de wereld.”

Toch besliste Tine om dit jaar opnieuw naar België te komen voor de Jeugdboekenmaand. “Mijn man is ginder gebleven. We konden het risico niet nemen om de Lodge weer zo lang alleen te laten”, zegt Tine. Bij aankomst moest ze eerst een week in quarantaine vooraleer ze haar familie kon opzoeken. “Die bezoekjes gebeuren nu telkens buiten in de tuin of al wandelend in de natuur.”

Internet niet optimaal

Een groot deel van de geplande lezingen werd eerst geannuleerd door corona, maar gelukkig konden de meeste uiteindelijk online doorgaan. Had ze dat uiteindelijk ook niet vanuit Costa Rica kunnen doen? “Eigenlijk niet, want de internetverbinding is daar niet altijd optimaal. Soms valt ze gewoon uit en dat kan natuurlijk niet als je midden in een lezing zit.”

“Hoe de situatie is in Costa Rica tijdens deze coronacrisis? Dat is niet te vergelijken met België”, zegt Tine. “Restaurants, hotels, winkels en stranden zijn gewoon open. Er wordt wel gevraagd om een mondmasker te dragen, maar helaas doen niet alle toeristen dat. Wijzelf zijn uiteraard heel voorzichtig, dragen altijd een mondmasker en ontsmetten alles grondig. Telkens opnieuw. De laatste maanden zijn er mondjesmaat opnieuw gasten toegekomen. Vooral uit de VS. Maar onze Lodge heeft maandenlang leeggestaan, en in Costa Rica bestaan er geen steunmaatregelen voor de horeca”, aldus de schrijfster. “Dat komt nu gelukkig stilaan weer op gang.”

Tine blijft, zoals altijd, optimistisch. Begin april vertrekt ze opnieuw naar Costa Rica. “Het is altijd dubbel,” lacht ze, “ik kom altijd graag naar België en ik ga altijd graag terug naar Costa Rica. Hopelijk gaat het vlotter dan vorig jaar, en krijg ik straks geen mailtje dat mijn vlucht geannuleerd wordt wegens corona.”

Het wilde woud

Het laatste boek van Tine Mortier is Mmm, lekker! en gaat over een vegetarische jaguar die liever in de moestuin zit dan gaat jagen – tot er een indringer in het woud komt. Het boek maakt deel uit van de reeks Verhalen uit het wilde woud , ideale voorleesboeken voor kleuters en jonge kinderen. Haar bekendste boeken zijn: Zoeperman , Angèle de Verschrikkelijke en Mare en de dingen . Dat laatste boek werd in 13 talen vertaald en won verschillende prijzen. In oktober vorig jaar kreeg Tine voor De koudste winter nog een White Raven: een internationale bekroning voor de beste kinderboeken wereldwijd. (Anne De Meestere)

Meer info vind je op de websites www.tinemortier.be en www.geckoeslodge.com .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.