Memento Woordfestival in Kortrijk gaat digitaal met vernieuwde presentatievormen

Letterzetter Anneleen Van Offel.© JVGK
Letterzetter Anneleen Van Offel.© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Van 19 maart tot en met 24 april kan je ‘verdwalen’ in Kortrijk. Dat kan letterlijk en figuurlijk met een interactief wandelparcours, een Troostboom, kijkdozen met mini-expo’s en andere nieuwe digitale vormen van literaire presentatie. “We zochten hoe we kunnen loskomen van het boek en het woord uit het boek halen”, zegt Letterzetter Anneleen Van Offel, curator van het festival.

Het Memento Woordfestival is dit jaar toe aan de zesde editie. Door de heersende pandemie belooft deze editie anders en speelser te worden dan de voorbije edities. Festivalcurator Anneleen Van Offel koos voor het thema ‘Verdwalen’.

“Verdwalen kan je letterlijk en figuurlijk nemen. Verdwalen is noodzakelijk om tot spannende en vernieuwende literatuur te komen. Net naast de bewandelde paden ontstaat de meest interessante literatuur. Zo zal het festival de vorm aannemen van een coronaveilig interactief wandelparcours dat een deel van de stad doorkruist. We doen dat met vernieuwde digitale presentatievormen, in samenwerking met de studenten Devine van Howest.”

Deze wandeling is ook in samenwerking met het Fotofestival Track & Trace Kortrijk dat start op 23 maart. Zes weken lang laten 80 fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden. “Wij gaan op zoek naar het verhaal achter het verhaal”, aldus Anneleen.

Troostboom

In het openingsdebat van Memento 2021 gaat Letterzetter Anneleen Van Offel op 19 maart digitaal in gesprek met een panel van experts over de vragen die aan de grondslag liggen van het festivalthema Verdwalen. “Is literatuur die buiten de paden treedt anno 2021 mogelijk? Is er ruimte voor experiment? Kunnen we een nieuwe vorm geven aan woord en literatuur? Die dingen vragen we ons af”, zegt Anneleen.

Uit de voorbereidingen kwam het idee van de Verdwaalpalen en de Troostboom. “Het zijn speelse installaties en nieuwe vormen van literaire presentatie. Zo hangen we in de grote eeuwenoude plataan op het Sint Amandsplein linten met flarden van gedichten. De wandelaar mag een lintje uit de boom halen. De Troostboom wordt het hart van de route.”

Verder zijn er ook de Verdwaalpalen. “Zo is er de samenwerking van Joost Vandecasteele met Howest-studenten, die door middel van augmented reality, bewegingstechnologie en andere digitale toepassingen de beleving van literatuur vernieuwen. Atelier Ikke maakte ‘verdwaalpalen’, grote kijkdozen die mee het festival vormen.”

Debutant van 90 jaar

Nieuw dit jaar is het actief betrekken van inwoners van rust- en verzorgingstehuizen en minder mobiele mensen bij het festival. Aanleiding is het debuut van de 90-jarige Jean Depreitere , inwoner van het rvt Sint-Vincentius. Hij schreef tijdens de lockdown zijn debuutroman ‘Jozefien’, het verhaal van een bejaarde vrouw die na een val tegen haar zin in een rust- en verzorgingstehuis terechtkomt.

Bart Vanhee, student Vergelijkende moderne Letterkunde, greep deze gebeurtenis aan om op zoek te gaan naar het verhaal achter het verhaal. Net als vorig jaar is er online een stevig auteursprogramma. Door het festival te spreiden in tijd en locatie zorgt de organisatie voor een coronaveilige editie.

Lees verder onder de illustratie

Het Lettercollectief.© GF
Het Lettercollectief.© GF

In het Koningin Astridpark komen er in de Desmet De Naeyerlaan 9 houten units, een initiatief van de Ambassadeurs Lize Spit, Stefan Hertmans, Joost Vandecasteele, Dalilla Hermans en het Collectief van de Letterzetter. “Het zijn dozen met een kijkgat of in een andere vorm. Ook dozen waar je kan binnenstappen. We tonen daarin een verzameling mini-expo’s met audio, film en beeld. We laten ook jonge schrijftalenten aan het woord.”

Festivalboek

Het festival kent een zwaartepunt op 19, 20 en 21 maart 2021, maar loopt verder door tot 24 april met eendaagse evenementen. Op 24 april 2021 is er dan de Schrijfdag van Creatief Schrijven. Het festival is helemaal gratis, zowel het parcours als het onlineprogramma, maar wie sympathie heeft voor het initiatief kan een donatie doen.

In ruil voor een donatie verkrijg je het festivalboek, een bloemlezing met teksten van schrijvers en illustraties van illustratoren uit het collectief van de Letterzetter rond het festivalthema ‘Verdwalen’ of een totebag van één van de ambassadeurs.

Het voorlopige programma en alle informatie over hoe je erbij kan zijn, vind je op www.mementowoordfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier