Kustgemeente eert jarige Kiekeboes met expo en wandelroute: “De Haan is met stip de mooiste badplaats”

Merho in zij geliefde badplaats. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Kiekeboes blazen 45 kaarsjes uit en dat zal ook in De Haan, de tweede thuis van geestelijke vader Merho, niet onopgemerkt voorbijgaan. De prinses der badsteden eert de Kiekeboes deze zomer met een wandelroute en een expo.

In het Wielingencentrum in Wenduine, deelgemeente van De Haan, werd een Kiekeboesstraat ingericht. Je ontdekt er het huis van de Kiekeboes, leest de laatste nieuwtjes op de redactie van Toproddel, gluurt binnen in het bureau van inspecteur Sapperdeboere of deelt een strandcabine met Fanny.

Tien jaar geleden waren de Kiekeboes ook al eens te gast in De Haan: hun 132ste album Alle eendjes speelde zich er toen af. Datzelfde album inspireerde de gemeente nu tot een ontdekkingsroute langs de verschillende locaties die erin aan bod komen.

Onderweg gooien Merho en BV’s als Ingeborg, Koen Crucke en David Dehenauw er een leuk weetje of grappige anekdote tegenaan.

Geen promopraat

“Het huisje waar de Kiekeboes in 2012 verbleven – Villa Zeemeermin – ligt in de Rembrandtlaan, tussen het tramstationnetje en de watertoren”, steekt Rob Merhottein (73) – Merho – van wal. “Ik vind De Haan met stip de mooiste badplaats van de Belgische kust. Dat is zeker geen promopraatje. Bij het binnenrijden van De Haan moet ik altijd denken aan Les vacances de monsieur Hulot: hier hangt nog hetzelfde nostalgische sfeertje.”

Drie tips van Merho

“In Wenduine gaan we geregeld uit eten in de Fine Claire of de Yelo, of bij Rita in de Kerkstraat. Daar krijg je de perfecte steak op je bord. Als voorgerecht kan een garnaalkroketje mij altijd wel bekoren. Grijze garnalen – voor mij liefst met een Rodenbach – zijn typisch voor onze kust. Eens je in De Panne de grens oversteekt, vind je ze niet meer. Zouden die garnalen daar dan terugzwemmen? Garnaalkroketjes of een goeie tomate-crevettes, eender welke bereiding met grijze garnalen vind ik lekker. In het binnenland krijg je meestal van die grote roze garnalen die naar niks smaken.”

“Toen mijn kleinkinderen nog jonger waren, namen we ze wel eens mee naar De Sierk in Vosseslag. Verwacht hier geen duizelingwekkende attracties, wel een sympathiek familiepark op kindermaat, in het teken van het circus.” (Vosseslag 42)

“Nu de kleinkinderen al wat ouder zijn, staat een zeetocht naar het windmolenpark op de bucketlist. Vertrekkend vanuit de haven van Blankenberge duurt zo’n tocht ongeveer tweeëneenhalf uur. Je vaart op zee tussen die gigantische windturbines: fascinerend.” (www.water-taxi.be)

“Ook de geesten van Albert Einstein en Jacques Brel waren hier nog rond. Tussen de hoogbouw in Wenduine staat nog één oud huisje in bourgondische stijl, waar Brel als kind zijn vakanties doorbracht.”

“Aan de tramhalte Wenduine-Centrum staan enkele strofes van zijn Marieke in de muur gebeiteld en er bestaat ook een foto waarop hij samen met zijn moeder en broer bij het Spioenkopje poseert.”

Slapen met de ramen open

In 2017 liep in Wenduine de expo De Kiekeboes en de zee. Zelf heeft Merho er al jaren een appartement op de Zeedijk. “Mijn schoonouders hadden hier een appartementje op ‘t zevende. Toen kwam dit (op het tiende, red.) te koop. Ik schrijf graag met zicht op zee en een lange strandwandeling helpt wanneer ik in de knoop zit met een verhaal.”

“Wat ook helpt, is dat ik in Wenduine met rust word gelaten. Zelfs bij mijn uitgeverij weten ze dat ze mij niet te veel moeten lastigvallen als ik aan zee ben. (lacht) Ik slaap hier overigens graag met de ramen open, het ruisen van de golven wiegt me in slaap.”

Cultuur

“Als ik zelf vast aan zee zou komen wonen, dan koos ik voor Oostende. Daar heb je theater, galerijen, boekenwinkels… Ik zou dan ook niet voor een appartement op de Zeedijk kiezen, want in de winter kijken we hier soms dagen achtereen op een grijs gordijn. In Oostende ga ik overigens ook graag naar de streetart kijken; die grote muurschildering van Arno op het stadhuis vind ik fantastisch.”

Aan stoppen denkt Merho nog lang niet. Er verschijnen nog elk jaar twee nieuwe avonturen van De Kiekeboes. “Het tekenwerk wordt nu grotendeels uitbesteed, maar ik schrijf wel weer zelf scenario’s. Om de eenvoudige reden dat de Kiekeboe-touch niet zo gemakkelijk te imiteren valt. Hoe Marcel Kiekeboe tegen het leven aankijkt, da’s mijn manier van vertellen, mijn soort humor.”

Vrijgevochten Fanny

Het allereerste Kiekeboe-verhaal – De Wollebollen – verscheen in ’77 in Het Laatste Nieuws. “Kiekeboe zat in de traditie van de Vlaamse krantenstrip, maar, waar Vandersteen en konsoorten allemaal voorgepubliceerd werden in katholieke kranten, verscheen mijn reeks in een vrijzinnige krant. Daardoor kon er dus net iets meer. Plus: we hadden ondertussen de jaren zestig gehad.”

“Na figuren als Tante Sidonia en Madam Pheip, zorgde de sexy, vrijgevochten Fanny voor een frisse wind. Ik herinner mij nog goed dat de bibliothecaris van Merksem mij een exemplaar toonde van De schat van Mata Hari, waarin Fanny de hele tijd rondloopt in een minuscuul bikinietje: al de Fanny-plaatjes waren er zorgvuldig uitgeknipt. (lacht)”

Vandaag zitten we met de nieuwe preutsheid: ik heb allang geen blote borsten meer getekend

Vandaag zitten we met de nieuwe preutsheid: ik heb allang geen blote borsten meer getekend in De Kiekeboes. Ook grappen rond bepaalde thema’s liggen vandaag gevoelig, maar dan speel ik dat wel mee.”

“In Iemand moet het doen ziet een controleur er nauwgezet op toe dat alles wat De Kiekeboes uitvoeren, politiek correct is: driehonderd strafpunten en hun albums verdwijnen onverbiddelijk uit de rekken.”

Evolutie

Ook de personages in Merho’s beroemde stripreeks zijn sindsdien geëvolueerd. “Charlotte was in de beginjaren het seuteke, Konstantinopel werd een digital native: hij is ten huize Kiekeboe nu de specialist in alles wat met technologie te maken heeft.”

“Op zeker moment ben ik ook, een beetje onder druk van mijn jonge lezers, afgestapt van het gegeven dat stripfiguren altijd dezelfde kleren dragen. Jef Nys liet testamentair vastleggen dat er aan de kledij van Jommeke en zijn vriendjes niet geraakt mag worden. Maar zo’n debardeurke, zoiets dragen kinderen niet meer. Ze lopen nu rond in sweaters en van die veel te grote broeken.” (lacht)

Het stripalbum ‘Alle eendjes’ en de ontdekkingsroute zijn verkrijgbaar in de infokantoren van De Haan, Wenduine en Vosseslag. De expo ‘45 jaar De Kiekeboes’ is van 1 juli tot en met 28 augustus te bezoeken in het Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, 8420 Wenduine. Info: www.visitdehaan.be

In Beernem kan je vanaf 4 juli in het spoor van De Kiekeboes op stap in Bulskampveld. Help Fanny en Konstantinopel om Charlotte terug te vinden. Info: www.west-vlaanderen.be/activiteit/de-kiekeboes-zoektocht-6-km