Karel Cambien schrijft biografie van Antoon Sansen: Een hommage aan een politiek boegbeeld

Karel Cambien en zijn ‘onderwerp’ Antoon Sansen, met het boek.© (Foto EDB)
Karel Cambien en zijn ‘onderwerp’ Antoon Sansen, met het boek.© (Foto EDB)
Redactie KW

Het 22ste boek van journalist en auteur Karel Cambien heet ‘Antoon Sansen, van volksjongen tot burgemeester’. Het is het levensverhaal van politicus Antoon Sansen (88), die 54 jaar actief was in de Kortrijkse gemeenteraad. Tweehonderd pagina’s, honderd foto’s, één hommage: aan een Kortrijks politiek boegbeeld.

Vijf decennia lang legde Antoon Sansen mee de grondslagen van het Kortrijk van vandaag. Naast negen legislaturen in de gemeenteraad – waaronder vier legislaturen als schepen (van Cultuur, Onderwijs, Sport, Jeugdzorg, Toerisme en Jumelage) en één legislatuur als burgemeester – was Sansen ook bijna twintig jaar voorzitter van Intercommunale Leiedal.

“Er waren dus meer dan redenen genoeg om een boek over Antoon te maken”, vond Karel Cambien. “Ik moest Antoon wel overtuigen. Hij is altijd eenvoudig gebleven en vond het niet nodig dat er een boek over hem geschreven werd.”

Toen Sansen burgemeester werd, bleef hij ook wonen in zijn huis dat hij van de bouwmaatschappij had gekocht, want hij wou zijn afkomst niet verloochenen. “Toen ik trouwde, werkte ik in De Gilde en verdiende ik niet veel. We konden dit dankzij de wet-De Taeye”, zegt Sansen.

Ik moest hem overtuigen. Een boek over hem, dat vond hij niet nodig

In het boek vind je ook een hoofdstuk over Sansens vrouw Christiane, die in 2016 overleden is. Zij was de sterke vrouw achter haar man.

“Typisch voor Antoons loopbaan was zijn aanpak dicht bij het volk”, stelt Karel Cambien. “Zijn eenvoud, respect en relativeringsvermogen sieren hem. Over alle partijgrenzen heen werd hij gerespecteerd. Hij ging ook – nog altijd trouwens – met humor door het leven.”

Goed doen voor iedereen

Sansen probeerde voor iedereen goed te doen. “Toen ik schepen van Cultuur en Sport was, zorgde ik ervoor dat alle takken tevreden waren. Deed ik iets voor cultuur, dan deed ik ook iets voor de sport.”

Wijkbibliotheken, ontmoetingscentra en sportcentra zoals Mimosa en de Lange Munte, ‘de Sinksenfeesten’, de discotheek (waar elpees ontleend werden), sociale huisvesting, het Kennedypark, de Nationale Bank, Kortrijk Xpo en het Schouwburgplein en de Veemarkt met elk hun ondergrondse parking: ze kwamen in Kortrijk mede door Antoon Sansen.

Auteur Karel Cambien was 33 jaar journalist voor Roularta Media Group. Hij schrijft ook al sinds 1989 voor Voka West-Vlaanderen. In 2015 werd hij zelfstandig journalist.

Voor hem is het leuk geweest om het levensverhaal van Sansen te mogen schrijven. De informatie voor het boek haalde hij enerzijds uit opzoekingswerk in oude kranten, het stadsarchief en de bibliotheek, en anderzijds uit wekelijkse gesprekken met Sansen. “Ik ging ook langs in oude boekhandels. Elk boek waarin Antoon vermeld stond, kocht ik.” De auteur voorzag het boek van honderd historische foto’s. (EDB)

Het boek (200 bladzijden) kost 30 euro en is te koop via www.karelcambien.com en bij Byttebier – La Cantine op het Jozef Van Daleplein in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier