Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker stellen nieuwe boeken voor: “Een blik op mobiliteit en politiek”

Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker stellen nieuwe boeken voor. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Op zondagavond 25 februari vond een dubbele boekvoorstelling plaats in CC De Branding in Middelkerke: Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker respectievelijk lijsttrekker en lijstduwer van de federale Kamerlijst voor N-VA West-Vlaanderen, presenteerden hun respectievelijke werken,‘Grensoverschrijdende Oprispingen’ en ‘Dood Spoor’.

De avond begon met een inleiding door econoom en columnist Ivan Van de Cloot, die het publiek voorbereidde op de onderwerpen die zouden worden besproken. Vervolgens werd een het dubbelinterview geleid door Lorenzo Terrière, politiek journalist bij Het Laatste Nieuws en verbonden aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen van de universiteit Gent.

‘Dood Spoor’ – Marc Descheemaecker

Vlaanderen bevindt zich in een verstikkende verkeersknoop. Snelwegen zijn verstopt, treinen ontsporen op schema’s en bussen missen regelmatig hun rit. De luchthaven van Zaventem wordt geplaagd door klachten over lawaaierige vluchten. Hoe is het zo ver gekomen? En belangrijker nog, hoe kunnen we deze knoop ontwarren? In zijn nieuwste boek ‘Dood Spoor’werpt Marc Descheemaecker (68) een kritisch licht op de crisis van het mobiliteitsbeleid in Vlaanderen.

Descheemaecker, voormalig afgevaardigd bestuurder van de NMBS en een vooraanstaande figuur in het Belgische transportlandschap, biedt in zijn boek een ongezouten analyse van de huidige stand van zaken. Hij duikt diep in de politieke cultuur, onthult absurde benoemingen en legt de vinger op de zere plek van halfslachtige maatregelen en versnipperde bevoegdheidsniveaus.”Deze mobiliteitscrisis is het resultaat van jarenlange politieke compromissen en een gebrek aan daadkrachtig beleid,” zegt Descheemaecker. “Er is te weinig aandacht besteed aan gezonde bedrijfsvoering en een te grote volgzaamheid naar politieke dogma’s.”

Het boek biedt niet alleen een terugblik op de problemen, maar Descheemaecker gaat verder en presenteert zijn visie op hoe mobiliteit in Vlaanderen en België verbeterd kan worden. Hij pleit voor sanering, responsabilisering en structurele hervormingen, met als doel het land weer op de rails te zetten. ‘Dood Spoor’ is uitgegeven door Ertsberg en is beschikbaar via www.ertsberg.be.

“Grensoverschrijdende Oprispingen” – Jean-Marie Dedecker

Jean-Marie Dedecker (71), een naam die synoniem staat voor controversie en ongezouten meningen, laat opnieuw van zich horen met zijn nieuwste boek ‘Grensoverschrijdende Oprispingen’. Als voormalig judocoach, zakenman en politicus heeft Dedecker een kleurrijke carrière achter de rug, maar het is zijn scherpe pen en onconventionele benadering van politiek die hem echt op de kaart hebben gezet.

In ‘Grensoverschrijdende Oprispingen’ serveert Dedecker zijn lezers een smakelijke dosis waarheid vermengd met sarcasme en ironie. De columns die hij sedert 2014 wekelijks publiceert op Knack.be, zijn een venster naar zijn ongefilterde gedachten over de Belgische politiek en maatschappij. Als geen ander slaagt hij erin om de hypocrisie van de politieke elite en de absurditeit van de ‘woke’-cultuur bloot te leggen, zonder zich iets aan te trekken van politieke correctheid.

“Ik schrijf wat ik denk, zonder franjes of omwegen. Mijn pen is mijn zwaard en ik ben niet bang om het te gebruiken,” aldus Dedecker. Met een onmiskenbaar talent voor het bedenken van pittige neologismen, zoals ‘klimaatminaretten’ en ‘welzijnsknuffelaars’, weet hij als geen ander de aandacht van zijn lezers vast te houden.

Het boek staat bol van zijn typerende Dedeckerismen, waarmee hij zijn lezers uitdaagt om kritisch na te denken over de wereld om hen heen. “Ik wil mensen aan het denken zetten, zelfs als dat betekent dat ze het niet met me eens zijn,” verklaart Dedecker. “Het is belangrijk om openlijk te debatteren en verschillende standpunten te respecteren, zelfs als ze controversieel zijn.”

Naast zijn literaire bijdragen is Dedecker ook politiek actief. Als burgemeester van Middelkerke en lid van het federale parlement blijft hij zijn stempel drukken op het Belgische politieke landschap. Zijn onafhankelijke positie stelt hem in staat om vrijuit te spreken, zonder gebonden te zijn aan partijlijnen.

Het boek is verkrijgbaar via de website van BFElt en bij de betere boekhandels.

(PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier