James Vandermeersch uit Lauwe lanceert met Quinn Novak nieuwe stripreeks

Lauwenaar James Vandermeersch, de bedenker van Quinn Novak, is in de stripwereld geen onbekende naam. (foto CLL)
Lauwenaar James Vandermeersch, de bedenker van Quinn Novak, is in de stripwereld geen onbekende naam. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

Hij is avonturier, schattenjager, fotograaf én hij is afkomstig uit Lauwe. Of toch zijn bedenker. Het eerste stripalbum met de avonturen van Quinn Novak vond intussen de weg naar de handel, het resultaat van een gedreven parcours waar Lauwenaar James Vandermeersch (46) de stuwende kracht van is.

De naam doet op straat misschien geen hoofden draaien, maar in de stripwereld is James Vandermeersch allesbehalve een onbekende verschijning. Als vertaler werkte hij al mee aan ontelbare striptitels maar met Quinn Novak zet hij nu zijn eerste stapjes als scenarist.

“In november vorig jaar lanceerden we een crowdfunding met de bedoeling ons eigen stripverhaal op de markt te brengen”, klinkt het bij de Lauwenaar. “We konden de actie met succes afronden, waardoor alles in gereedheid werd gebracht voor de druk. Patrick Van Oppen nam het tekenwerk voor zijn rekening. Uiteindelijk lieten we 3.000 exemplaren drukken, de helft in het Nederlands en de andere helft in het Frans. De eerste exemplaren werden in de Kortrijkse speciaalzaak De Boekenwolf geleverd en konden al op enkele lovende reacties rekenen.

Het personage Quinn Novak is dan ook niet de eerste de beste. “Als fotograaf voor Timeline Magazine trekt hij de wereld rond, om er historische gebeurtenissen in beeld te brengen”, aldus James Vandermeersch. “Tijdens zijn verblijf in Parijs is hij getuige van een moord waarbij allerlei mysteries worden blootgelegd. De lezers worden meegezogen in een verhaal dat hen tot bij een van de mooiste kastelen ter wereld brengt, een kasteel dat ook daadwerkelijk bestaat.”

Alter ego

Hoewel Quinn Novak een fictief persoon is, zijn er wel wat raakvlakken met de persoonlijkheid van James zelf. “Zelf heb ik een passie voor geschiedenis”, vertelt hij. “Quinn Novak is geen vervanging voor een geschiedenisles, maar we proberen het avontuurlijke verhaal te doorspekken met echte plaatsen, echte gebeurtenissen en vooral echte details. Het verhaal is ook erg hapklaar. Je hoeft heus geen historicus te zijn om alles te kunnen volgen.”

In Kortrijk werd het eerste exemplaar voorgesteld. Normaliter zullen alle 3.000 exemplaren hun nieuwe bestemming tegen eind maart hebben gevonden. “We zijn al volop in de weer aan een tweede album. We rekenen op een reeks van zeven nummers. Mocht de reeks een succes worden, dan hebben we meer dan voldoende inspiratie om de reeks uit te breiden naar twaalf titels.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.