GO! Basisschool De Polyglot heeft eigen boekenruilkast:“Ook voor wie geen leerling is”

Directrice Marijke Desmet met enkele leerlingen bij de boekenruilkast. © EL
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

“Met trots introduceren we de boekenruilkast,” klinkt het bij GO! Basisschool De Polyglot in Spiere-Helkijn. Kinderen en ouders kunnen na schooltijd een Nederlandstalig boek ontlenen. Als het uit is, kunnen ze dat ruilen voor een nieuw boek. “We willen kinderen aanzetten om zoveel mogelijk in het Nederlands te lezen”, klinkt het.

De Polyglot wil met de boekenkast iedereen de mogelijkheid verschaffen om Nederlandstalige boeken te lezen. Zo hoopt de school kinderen die minder taalvaardig zijn, extra kansen te bieden om de woordenschat uit te breiden.

“Kinderen aanzetten om zoveel mogelijk Nederlands te lezen is hiervan de opzet”, zegt Marijke Desmet, de directrice van GO! Basisschool De Polyglot. “We brengen Nederlandstalig onderwijs, maar hebben veel Franstalige leerlingen en dus ook ouders uit Wallonië. We hebben 500 leerlingen die uit 44 (!) verschillende gemeenten komen. Heel wat van over de taalgrens. Dit is dus een heel bewuste keuze van de ouders. Wij zetten hard in op taalonderwijs. De boekenruilkast is daar één voorbeeld van.”

Nieuwbouw

Door de groei van het leerlingenaantal is de school genoodzaakt om uit te breiden. “Daarom komt er een nieuwbouw, waarvan de grondwerken volgende week starten. Het wordt dus een druk anderhalf jaar. In september 2025 hopen we er onze intrek te nemen. Nu al moeten we klaslokalen huren boven de sporthal. Er staan ook containerklassen die dan kunnen verdwijnen.”

“We willen kinderen aanzetten om zoveel mogelijk Nederlands te lezen”

“Op 18 maart is er ons schoolfeest, maar door deze werken hebben we een alternatief feest op poten gezet. Het wordt een Doe Namiddag, met als thema bouwen, waarop natuurlijk ook ouders en grootouders welkom zijn. Jaarlijks ontvangen we toch 1.300 mensen”, aldus nog Marijke Desmet.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier