Edgard en Zoë zijn terug thuis in het kasteel

Burgemeester, schepenen, Carlos Devos, auteur Inez Demarrez, Dina Depijpere, de families Jean-Ignace Thienpont en Beatrice Thienpont bij de officiële opening, met achter hen het geschonken schilderij Zoë Van Hove, een studie van Van Bavegem. (foto Luc)
Redactie KW

Tijdens Erfgoeddag afgelopen zondag vond de voorstelling plaats van het boek ‘Edgard Van Bavegem, op zoek naar ‘t schone’ in kasteel Ter Borcht. Aansluitend hierop werd een schilderij van Van Bavegem onthuld, een schenking van Carlos Devos, ooit nog bewoner van het kasteel toen de sportschool VILO er nog een onderkomen had.

Een zestigtal aanwezigen waaronder de nazaten van de eigenaars van het kasteel, de familie Thienpont, waren op de afspraak. De voorstelling van het boek gebeurde in de vorm van een interview. Frank Develtere, voorzitter van heemkring Mulenbeca, stelde vragen aan de auteur, Inez Demarrez. Inez: “Van Bavegem was niet alleen een gepassioneerd kunstenaar maar ook een sociaal bewogen mens die vooral de woonproblematiek na WO I aanpakte met een nieuwe vorm van woningbouw. Hij was eveneens burgemeester van Meulebeke en de laatste bewoner van het kasteel Ter Borcht. In Meulebeke wordt hij vooral herinnerd als de man die zorgde voor de grote wandschilderij in de kapel van Onze Lieve Vrouw van Bijstand. Het boek zie ik als een levensverhaal van een boeiende persoonlijkheid die vooral leefde voor het schone.”

studieportretten

Met de schenking van een studieportret van Zoë Van Hove bezit Meulebeke nu twee schilderijen van Edgard Van Bavegem. Schenker Carlos Devos: “Edgard Van Bavegem bestudeerde zeer goed de personen die hij wilde afbeelden op het wandschilderij in de kapel. Van alle bijzondere personages die hij afbeeldde, maakte hij eerst een studie. Eén van die studieportretten is van Zoë Van Hove, zijn tweede echtgenote, met wie hij zijn laatste levensjaren deelde in het kasteel. Ik vond dat dit schilderij terug thuis hoorde in het kasteel en ik ben dan ook verheugd het te kunnen schenken aan de gemeente. Op die manier komen zowel Edgard als Zoë terug thuis, en is dit nu niet precies het thema van deze Erfgoeddag?” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier