“Dit is mijn eigen leven”: Dries Gilliaert stelt met Tuurtje Tiestje vijfde boek voor

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Dries Gilliaert mocht vorige week, samen met illustrator Mieke Drossaert, zijn vijfde boekenkind – zoals hij het zelf noemt – voorstellen. “Het is deze keer een soort dagboek geworden over het leven van Tuurtje, een jongen met autisme. Het is grotendeels gebaseerd op mijn eigen kindertijd en jeugd”, vertelt de schrijver. “Dit is mijn leven.”

Dries Gilliaert (34) is de zoon van Marc en Lucrece Mylle en de broer van Pieter en Brecht. Hij heeft ASS of autismespectrumstoornis. Al jaren tracht Dries zichzelf beter te begrijpen. Ook hoopt hij dat anderen hem beter begrijpen en dat onzichtbare maakt hij zichtbaar met het geschreven woord.

In zijn jongste – en voorlopig laatste – boekenkind, Tuurtje Tiestje, beschrijft Dries Gilliaert zijn eigen kindertijd en latere jeugd. “Het merendeel is ook waargebeurd en gaat over mijn worsteling met autisme. Al zijn realiteit en fictie er in verweven. Bekijk het als mijn dagboek.”

Tuurtje Tiestje is zijn meest eerlijke vertelling. “Het idee zat al jaren in mijn hoofd en dankzij de tekeningen van Mieke Drossaert is het boek zoveel sterker geworden”, prijst Dries zijn illustrator.

Getalenteerd

Zijn gave voor het woord heeft Dries grotendeels te danken aan zijn autisme, want niet alleen is hij een getalenteerde schrijver. Die begaafdheid uit zich ook in het theater, tijdens poëzievoordrachten zoals de theaterwandeling Vaderland, Moedertaal die vanaf zondag 11 augustus start in Langemark-Poelkapelle.

“Tuurtje Tiestje is voorlopig mijn laatste uitgegeven boek. Niet dat ik niet meer zal schrijven, want dit houdt me overeind. Ik zit met nog zoveel ideeën.”

Een exemplaar van Tuurtje Tiestje kost 22,5 euro en is te koop bij Dries Gilliaert, Snoekstraat 10 en in de Standaard Boekhandel, Vlaanderenstraat in Oostende. Op zaterdag 1 juni is de auteur daar trouwens van 15 uur tot 16 uur aanwezig en kan je er het gesigneerde boek aanschaffen. Tuurtje Tiestje is uitgegeven bij Ambilicious.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier