Conz uit Oostende tekent eerbetoon aan Jommeke met ‘De Haaienrots’

Een fragment uit de strip.© Conz
Een fragment uit de strip.© Conz
Gillian Lowyck

Tekenaar Conz, die in Oostende woont en werkt, publiceert binnenkort met ‘De Haaienrots’ zijn eigen eerbetoon aan stripheld Jommeke.

Conz is het alias van Constantijn Van Cauwenberge. Hij werd geboren in Ukkel in 1977 en wou al van kleinsaf striptekenaar worden. Na zijn studies aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel en een reeks publicaties in de stripmagazines Demo en Ink, debuteerde hij in 2004 met het bekroonde album Toen ik nog Baas van de Wereld was, een verzameling semi-autobiografische verhalen.

Daarna werkte hij aan de ambitieuze trilogie De Tweede Kus, was hij stadstekenaar van Turnhout, tekende de kleuterstrip ‘Wat zie je in de zee?’ en schreef het scenario van het Suske en Wiske hommagealbum ‘Boemerang’. Vandaag geeft hij naast het maken van strips, illustraties en cartoons les aan de Kunstacademie aan Zee (KAZ Oostende). Sinds 2005 woont hij in Oostende.

Leuke thema’s

Nu tekent hij met ‘De Haaienrots’ een eerbetoon aan stripheld Jommeke. “Ik heb voor ‘De Haaienrots’ gekozen omdat ik dat een heel boeiend album vind om iets mee te doen”, klinkt het. “Er zitten allerlei elementen en thema’s in die mij heel goed liggen: iemand die de baas van de wereld wil worden, technologische snufjes, de plastieken walvis, een onderwaterbasis, enzovoort. Een hele hoop fantastische mogelijkheden, dus!”

“De stijl waarin ik ‘De Haaienrots’ teken, vind ik geweldig. Ik heb het tekenplezier teruggevonden, dus dat vind ik wel super. Ik ben de veertig voorbij en eindelijk heb ik mijn stijl gevonden! (lacht) In het verleden schreef ik een strip, maakte ik het storyboard en het tekenen zelf was echt een karwei… maar nu met Jomme was het tekenen ook superleuk. Ik keek er altijd naar uit om mij terug onder te mogen dompelen in het avontuur.” (GLO)

Op woensdag 9 december ligt deze nieuwe hommage aan Jommeke in de winkel. ‘De Haaienrots’ is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en kost 8,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier