Bruggeling Alex Gryson uit in bloemlezing zijn liefde voor Franse chanson

Alex Gryson. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Bij de Nederlandse uitgeverij Aspekt is zopas het boek Van Adamo tot Zaz, een bloemlezing verschenen. Auteur is Bruggeling Alex Gryson (68), voormalig leraar Engels en Nederlands aan het VTI. Een Germanist die een ode brengt aan het Franse chanson!

Alex Gryson legt uit: “Sinds ik met pensioen ben, volg ik Franse les aan SNT. Dat heeft mijn liefde voor Franse liedjes aangewakkerd. In mijn kindertijd, de jaren 60, stonden Franse liedjes, denk maar aan de hits van Adamo, ook bij ons in de hitparades. Nu is het hoofdzakelijk Engelstalige muziek die in Vlaanderen populair is. De Vlaamse media hebben geen aandacht voor het Franse chanson.”

Renaud

“Toen ik Mistral Gagnant van Renaud, door de Fransen verkozen als beste chanson aller tijden, als oefening naar het Nederlands vertaalde, kreeg ik lof van mijn lerares Frans. Dat gaf mij de moed om dit boek te schrijven. Ik koos dertig Franse liedjes, mijn persoonlijke favorieten, en vertaalde ze”, legt Alex Gryson uit.

“Ik voorzie ze van een bio van de artiest én van persoonlijk commentaar. Zo leg ik bijvoorbeeld bij het liedje Le bal des Laze van provocateur en Trump-aanhanger Michel Polnareff – over de onmogelijke liefde tussen een eenvoudige jongen en een adellijke jongedame – de link met de klassenjustitie in het proces van de Reuzegommers.”

Quebec

“In mijn bloemlezing heb ik ook aandacht voor enkele artiesten uit het Canadese Quebec, onder wie Robert Charlebois en de folkband Les Cowboys Fringants. Daarnaast belicht ik de nieuwe lichting Franse zangers, met onder meer Zaz en Gauvin Sers”, aldus Alex Gryson, die vanuit zijn enthousiasme de lezers wil aanzetten om de in Vlaanderen vergeten, wondere wereld van het Franse chanson te (her)ontdekken.

‘Van Adamo tot Zaz’ kost 22,95 euro, is online te bestellen en is te koop in De Raaklijn en De Reyghere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier