1500 brieven van en aan Gezelle beschikbaar op GezelleBrOn

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

Het Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge werkt al verschillende jaren samen met de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL), de Universiteit Antwerpen en vrijwilligers van het Guido Gezellegenootschap aan de digitalisering van Gezelles brieven. Dinsdag 22 november werd het eerste resultaat van dit monnikenwerk aan de pers voorgesteld.

Het ultieme doel van het project is een wetenschappelijke online teksteditie van de volledige brievenverzameling (bijna 8.000 stuks) die in het Gezellearchief wordt bewaard. Momenteel zijn al zo’n 1.500 brieven gepubliceerd, waaronder de deelcollectie brieven van de ‘taalbroeders’.

In 1886 stond Guido Gezelle mee aan de wieg van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde, het huidige KANTL. Taalfanaat Gezelle voerde een drukke briefwisseling met 51 van zijn medeleden, de taalbroeders. Onder hen bevonden zich belangrijke personen uit het toenmalige literaire leven. Er waren ook drie Brugse figuren lid van de Academie: Edward Gaillard, Karel Deflou en James Weale.

“De correspondentie met de KANTL-leden toont aan dat Gezelle het centrale aanspreekpunt was binnen dit netwerk van prominente figuren. De leden gingen bij hem te rade voor hun eigen literaire of wetenschappelijke publicaties”, aldus schepen van cultuur Nico Blontrock.

Een volgend deelproject ‘Vrouwen van papier’ bestudeert Gezelles vrouwelijke correspondenten. Gezelle correspondeerde immers met 200 vrouwen, van barones tot fabrieksmeisje, van biechteling tot familielid.

GezelleBrOn kan geconsulteerd worden op www.gezelle.be. (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.