Bezoekerscentrum van Kemmel pakt uit met Heuvellab voor families

Burgemeester De Meyer,schepen Bart Vanacker,gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe,de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher en CD&V raadslid Geert Debergh © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Heuvellab, dit is een doe atelier voor families, opende met de nakende start van de zomervakantie haar deuren in het bezoekerscentrum van Kemmel. Op een speelse manier maakt iedereen zo kennis met heden en verleden van de gemeente.

In het landschap komen ook nog eens 7 belevingsplekken met duiding over de historische achtergrond. “Onze doelgroep zijn kinderen tussen 8 jaar en 12 jaar. Voor hen zijn er spelelementen om onze rijke geschiedenis te duiden, voor de begeleidende ouders is er duiding via filmpjes”, aldus schepen van toerisme Bart Vanacker.

Heuvellab is ondergebracht op de tweede verdieping van het bezoekerscentrum en werd mee gerealiseerd met middelen van het Provinciaal toeristisch impulsfonds en Interreg North Sea Region, het Cupido project

Families

De aanleiding om Heuvellab te openen is het aantrekken van families. “Ouders met kinderen zijn onze prioritaire doelgroep, we willen een permanent aanbod voor hen. Heuvellab moet ook scoren bij slecht weer want het gaat hier over een binnenbeleving”, aldus schepen van toerisme Bart Vanacker.

Een bezoek aan het Heuvellab is te combineren met een stop aan de 7 belevingsplekken die in het landschap verwijzen naar het doe-atelier. “En ook omgekeerd”, weet de schepen. Dit jaar nog worden 3 belevingsplekken gerealiseerd.

Aan de kust

Op de Scherpenberg wordt het verhaal van de oertijd gebracht. “Eind de jaren ’60 werd een deel van de Scherpenberg afgegraven om er een parking aan te leggen. Heel wat inwoners hebben er toen fossielen en tanden verzameld. “Ze zijn het ‘levende bewijs’ dat Heuvelland tot zo’n 5 miljoen jaar geleden aan de kust lag”, vertelt schepen van toerisme Bart Vanacker.

“In Nieuwkerke wordt het verhaal van de Romeinse villa verteld. De resten van deze villa werden blootgelegd in de zomer van 2019 tijdens de werken voor de nieuwe ontsluitingsweg van Clarebout Potatoes. In één van de grote kuilen vlak bij de villa werd toen heel wat keramiek gevonden, waaronder veel Terra sigillata, het luxe-aardewerk uit die periode. “

“De vondsten wijzen op een stichting in de 2de helft van de 1ste eeuw na Christus. En in Westouter plaatsen we de Lijstermolen in de kijker met aan de molensteen een prachtig uitzichtpunt.”

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier