Bezieler en coördinator Hans Dewitte van kleinVerhaal zet in september stap terug

Hans Dewitte (59) is een tevreden man. “Met kleinVerhaal maakten we cultuur tastbaar voor iedereen.” © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Bij kleinVerhaal vertrekt coördinator Hans Dewitte (59) op 1 september. Dat komt als een verrassing. Hij leidde de kunstpraktijk meer dan 20 jaar en verankerde ze definitief in Oostende. “Ik wil de fakkel nu doorgeven en zal geen schoonmoeder in de keuken spelen”, zegt de bezieler.

“We zijn met kleinVerhaal gestart in 2002 toen Brugge culturele hoofdstad was. Ik was met theater bezig en vrienden met film en muziek. We maakten een collectief en verkenden het culturele veld. Van cultuureducatie, film tot opdrachten die we kregen van musea. We kozen uiteindelijk voor podiumproducties waarvoor we subsidies kregen of samenwerkten met partners. We deden in Brugge op Sint-Pieters ook een eerste sociaal-artistiek wijkproject. Die ervaringen waren zo positief omdat we in de wijk met iedereen konden werken in plaats van met wie het best uit een auditie kwam”, herinnert Hans Dewitte zich.

KleinVerhaal trok nadien rond in Vlaanderen en deed ook een drietal projecten in Oostende. Ze werden door Vlaanderen erkend als mobiele organisatie en werkten met zeven doelgroepen in zeven disciplines. Maar de Vlaamse overheid wilde in 2012 niet meer mee schrijven aan hun verhaal als rondtrekkend gezelschap.

Culturele verankering

“Terwijl wij net geloofden in onze aanpak. We gingen op zoek naar een vaste plaats die relevant was voor onze werking en waar het lokaal beleid ons project genegen was. We kenden Oostende en hadden hier al gewerkt. Voor we verhuisden hebben we gepraat met het stadsbestuur en de lokale culturele spelers zoals TAZ”, motiveert Hans de keuze om de praktijk te vestigen in de badstad. Aanvankelijk kregen ze subsidies voor projecten rond film en muziek.

“We namen Oostendse kunstenaars mee in ons verhaal en waar mogelijk hebben we Oostendenaars aangeworven, want zij kennen de hartslag van de stad. Er zijn nu een achttal medewerkers bij kleinVerhaal.” De werking werd ook in Brussel opgemerkt en er volgde een (vijfjaarlijkse) erkenning in het kader van het kunstendecreet. Ook de stad Oostende steunt financieel en stelt een gebouw in de Sint Sebastiaanstraat ter beschikking. “Het was de beste beslissing ooit om naar Oostende te komen. We hebben onze plaats gevonden naast De Grote Post, Kaap, TAZ en het Filmfestival”, vertelt Hans trots.

50 projecten

“We doen al sinds 2012 jaarlijks een vijftal projecten”, zegt Hans. Inmiddels is er ook een eigen muzieklabel, streken ze neer op verschillende wijken waar ze ook een film over maakten en startten ze op de Hendrik Baelskaai O.666. Er zijn verder samenwerkingen met andere organisaties.

“Ik ben trots. We konden mensen met verschillende achtergronden, die samen het DNA van Oostende zijn, samenbrengen in onze projecten. We verdelen niet in hokjes. En toen de pandemie uitbrak, hebben we bekeken wat we wel nog konden doen. Toen ontstond de wijkwerking Quartiers d’O, Lijfstroom en andere projecten die tot op vandaag nog bestaan. Het maakt cultuur tastbaar voor iedereen.”

Toekomst

Op 1 september stopt Hans als coördinator. “We hebben een mooie equipe, zijn financieel gezond en er is nog een erkenning tot 2027. Ik wil kleinVerhaal klaar maken voor de toekomst. Het is nu de tijd voor jonge gasten om het roer over te nemen. Ik wil plaats maken voor hen. Het is ook niet goed om dan zelf in de organisatie te blijven als een schoonmoeder in de keuken.”

Hans kijkt tevreden terug op het parcours dat zijn kleinVerhaal schreef: “We maakten de voorbije tien jaar een mooie transitie met een bende die naar Oostende kwam, van nul moest herbeginnen, de organisatie heropbouwde en nu met Oostendenaars werkt. De ploeg van acht is tussen de 25 en 45 jaar en moet nu de toekomst van kleinVerhaal verder schrijven. Als ze vragen hebben, wil ik mijn expertise delen. Maar eigenlijk stap ik uit de organisatie want ik wil niet de krokodil zijn die te lang in de poule heeft gelegen.” De bekende Oostendenaar heeft nog geen plannen: “Nadien zal ik even de tijd nemen, maar ik heb nog goesting om te werken. Ik zal even diep ademen en rondkijken waar ik het verschil nog kan maken”, besluit Hans Dewitte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier