Anke Verslype staat met eigen band Aki op Downtown Festival: “Ieper zal nieuwe plaat in primeur horen”

Anke Verslype: “Het laatste jaar zijn er veel dingen gebeurd in mijn persoonlijk leven.” © Monday Jr
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Festi, Games & Motifs, Bodem, Heaer, Roxie Horse, Whilla Whisper… Het aantal muzikale projecten waar drummer en componist Anke Verslype aan meewerkte is niet meer op één hand te tellen, maar tegenwoordig gaat veel aandacht naar haar eigen band Aki, waarmee ze op vrijdag 21 juni op Downtown Festival in haar thuisstad Ieper staat.

Anke Verslype mag dan wel optreden in Ieper tijdens Downtown Festival naar aanleiding van 15 jaar Neerstad op vrijdag 21 juli, afgelopen week was ze nog in Duitsland. “Ik ben hier voor een nieuwe theatervoorstelling van Ivo Van Hove rond de muziek van PJ Harvey. Daarvoor zijn we nu aan het repeteren”, zegt ze vanuit Duitsland. “Nu ben ik hier een week en in augustus kom ik nog een maand terug voor de echte voorstellingen op de Ruhrtiennale.”

Na twee jaar in de Heilige Familie koos je op 14-jarige leeftijd om volop in te zetten op muziek door naar Kunsthumaniora Brugge te gaan. Waarom?

Anky Verslype: “Ik heb eigenlijk geen idee. Ik ging gewoon naar de muziekschool en begon te drummen. Dat is niet speciaal door iets of iemand gekomen. Ik kom ook niet uit een muzikale familie. Mijn ouders spelen geen instrumenten. Blijkbaar was ik als kind wel iemand die graag op van alles sloeg. Misschien was het daarom?”

Koos je meteen voor drum?

“Aan de academie volgde ik de richting klassiek slagwerk, want toen bestonden er geen richtingen jazz of pop. Ik heb daar veel uit geleerd, maar toen mijn opleiding klaar was had ik niet meteen het idee om naar het conservatorium te gaan om te drummen. Ik heb eerst twee jaar kleinkunst gevolgd, een combinatie van muziek en theater. Pas daarna, bij JazzStudio, ben ik overgegaan op drum als instrument, en dus niet klassiek slagwerk. Van daaruit ben ik dan verder gegaan.”

Hoe zou je jouw muziek omschrijven?

“Jazz is het sowieso, maar ik begrijp ook wel dat sommige mensen het neoklassiek noemen. Het is een beetje tussen van alles in, zeker niet pure jazz. Sommigen noemen het minimalistisch of filmisch. Vroeger liet ik me vaak inspireren door een boek dat ik gelezen had of iets dat ik had meegemaakt. Meestal vertrek ik van een gevoel naar een melodie.”

“Sommige dingen mis ik wel, het West-Vlaams bijvoorbeeld”

Met Aki bracht je in 2022 ‘Nader’ uit. Wanneer komt er nieuwe muziek?

“We hebben onlangs twee singles uitgebracht, want in september komt het tweede fullalbum uit. Hoe dat zal klinken? Supergoed! Weer een stap verder dan de vorige platen, naar mijn gevoel. We hebben er een extra muzikant bij die eufonium speelt en dit geeft een nog warmere klank.”

De nieuwe plaat heet ‘Het Tij’. Waarom die naam?

“Het afgelopen jaar zijn er veel dingen gebeurd in mijn persoonlijk leven, alsof het tij verandert en toch ook altijd terugkeert. De geboorte van mijn dochter is uiteraard een belangrijke verandering geweest, maar het afgelopen jaar is ook mijn oma gestorven en zijn mijn ouders verhuisd.”

Is het moederschap moeilijk om te combineren met het leven als muzikant?

“Dat is niet altijd simpel. Nu is ze bijvoorbeeld mee naar Duitsland. Ik vind ze nog te jong om zo lang achter te laten. Maar ik heb het geluk dat de grootouders nu mee zijn om voor haar te zorgen. In augustus kan mijn man mee, want hij zit in het onderwijs. Maar het is wel altijd een beetje zoeken en puzzelen.”

Wat vind je ervan om in je thuisstad te mogen optreden?

“Ik vind het altijd tof om terug in Ieper te zijn. We zullen trouwens in Ieper de nieuwe plaat spelen. Normaal zou die primeur voor Gent Jazz zijn, maar kijk: we spelen hem nu toch ook al in Ieper. Ik vind het wel spannend omdat het in open lucht is. Aangezien onze muziek soms stillere momenten heeft, hoop ik dat het even goed klinkt als in een zaal.”

Je woont in Antwerpen. Voel je je nog altijd Ieperling?

“Sowieso. Ik voel me in ieder geval nog steeds West-Vlaming, maar dan wel in Antwerpen. Dat gaat niet weg. Echt veel kom ik niet meer in Ieper. Mijn zussen wonen ook in Antwerpen en onze ouders komen vaak onze richting uit. Maar als het is om de ruimere familie te zien, dan komen we graag terug naar de streek. Sommige dingen mis ik wel. Het West-Vlaams bijvoorbeeld. Of de velden. Vanuit Ieper was je direct in de natuur. In Antwerpen is dat wel anders.”

Heb je nog grote dromen of ambities?

“Ik ben eigenlijk al heel blij met waarmee ik nu bezig ben. Dus ik denk niet veel na over wat ik nog allemaal wil. Ik probeer eerder het moment zelf te zien wat er lukt. Ik heb lang het muzikant zijn gecombineerd met een lesopdracht, maar met de komst van mijn dochter vond ik het belangrijk om een keuze te maken. Muzikant zijn én lesgeven én het ouderschap vond ik niet combineerbaar. Ik koos voor muzikant zijn omdat ik veel dingen had staan. Nu was het de kans en ik wilde die grijpen. Er komen sowieso nog nieuwe projecten en later komt er nog een plaat van Aki. Met wat ik nu bezig ben in Duitsland gaan we ook nog op tournee en in het najaar toeren we met de nieuwe plaat. Er is dus nog veel werk op de plank.”

Privé: Anke werd geboren in Ieper op 21 augustus 1992. Ze is de dochter van Katrien Vanspranghe en Dirk Verslype. Ze heeft nog twee zussen en één broer: Silke, Soetkin en Robin. Nu woont ze in Antwerpen met haar man Lorenz T’Syen en dochtertje Mare (1 jaar).

Loopbaan: Na de lagere school in Voormezele en twee jaar in de Heilige Familie trok ze naar de Kunsthumaniora Brugge. Daarna trok ze naar het Conservatorium en de Jazzschool. Nu is ze beroepsmuzikante.

Vrije tijd: Wandelen.

Lees meer over: