Angéline Catteeuw stelt tentoon in het Koetshuis in Waregem: “Gevoel zorgt voor diepgang”

Angéline Catteeuw legt zich nu fulltime toe op het schilderen. © IVBL
Redactie KW

Nog tot en met zondag 23 februari kan je in het Koetshuis in Waregem terecht voor de expositie ‘Mind the head’ van Angéline Catteeuw. De schilderijen en tekeningen in de expositie zijn allemaal recente werken.

Angéline Catteeuw groeide op in Waregem. Sinds haar 14de is creatief bezig zijn een constante: tekenen, schilderen, projectjes… Met een nuchtere blik koos ze na haar humaniora aan het O. L. V. Hemelvaartinstituut voor de studies grafische beeldvorming aan het Sint-Lucas in Gent. Vol creativiteit ging ze aan de slag. Ze ontwierp schoenen en kledij, ze werkte een tijdje in de marketing, maar de drang naar verder groeien in de schilderkunst werd steeds groter.

Realistische beelden

In het begin maakte Angéline portretten en realistische werken, daarbij vooral gebruik makend van olieverf en technische kennis. “Geleidelijk kwam het zelfvertrouwen en de evolutie naar een eigen stijl”, vertelt ze. “Van figuratief naar abstract. Van de tradionele, tijdrovende olieverf naar werken met acrylverf en houtskool. Met deze materialen kan ik nu continu aan de slag.” Angéline start vandaag nog steeds vanuit realistische beelden, maar verwijderd systematisch alle herkenbare elementen. Daarmee probeert ze de kern van een object te bereiken en emoties naar boven te brengen. “Gevoel is belangrijk bij het schilderen, het zorgt voor diepgang”, zegt ze.

Ik voel mij nu klaar om over te schakelen naar grote werken

Na een moeilijk periode en het verlies van haar broer besloot Angéline de knoop door te hakken. Ze koos ervoor zich fulltime toe te leggen op het schilderen. Het was een bewuste keuze met financiële gevolgen. “Ik ga wat minder op reis dan de meesten, ik ga ook niet meer shoppen zoals vroeger, maar het zegt mij ook niet zoveel.” Ze is vooral blij om te mogen doen wat ze graag doet. “Het leven is te kort om niet te streven naar wat echt goed voelt.” Angéline leeft om te schilderen, bijna dagelijks is ze aan het werk in een atelier dat ze deelt met vier andere kunstenaars.

Subsidies

Ze heeft tot op heden nooit subsidies aangevraagd, maar ze vindt het toch jammer dat daarin nu gesnoeid wordt door de overheid. “Voor veel kunstenaars zijn het eigenlijk geen subsidies uit liefdadigheid, maar echt voor de praktische ontwikkeling van kunstwerken. Zelf voel ik mij nu klaar om over te schakelen naar grote werken, maar deze kosten een pak meer, niet enkel het doek, maar ook de verven. Werken met specifieke materialen en kleuren zijn een stuk duurder, dus om die volgende stap te maken had een steuntje welkom geweest.”

Wat zou ze graag nog bereiken in de toekomst? “Een museum of galerie staat niet echt op mijn verlanglijst, maar goed kunnen leven van het schilderen, is eigenlijk het enige wat ik wil.” Angéline is op de goede weg. Via exposities vinden haar werken vaak een nieuwe eigenaar. De abstracte schilderijen worden door veel mensen erg gewaardeerd. Zo werd haar gevraagd een tentoonstelling te creëren voor het cultureel centrum van Moeskroen, in een oud zwembad dat een nieuwe functie kreeg als exporuimte. Dat gebouw wordt op dit moment gerenoveerd en biedt een leuke setting voor de speciale, grote werken die ze specifiek voor deze ruimte zal maken.

(Sandra Van den Hecke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.