Wannes Destoop (34) over zijn eerste tv-serie Albatros: “Ook mijn vader krijgt een rol in de film”

Wannes Destoop kreeg een kleine rol in De Twaalf, maar hij staat naar eigen zeggen liever achter de camera dan ervoor. © Guillaume Decock
Redactie KW

Wannes Destoop (34) is stilaan op weg om zijn plaats in te nemen in het rijtje topcineasten in ons land. Op dit ogenblik is de Waregemnaar zijn eerste tv-serie Albatros aan het afwerken die in de zomer van volgend jaar beschikbaar zal zijn. “In de reeks heb ik mijn pa een kleine rol gegeven. Ik wilde hem duidelijk maken dat het allemaal goed gekomen is met mij.”

Door Freddy Vermoere

In 2010 al werd duidelijk dat de toen 25-jarige Wannes Destoop als filmmaker heel wat in zijn mars heeft. Als laatstejaarsstudent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent verraste hij vriend en vijand door met zijn kortfilm ‘Badpakje 46’ op het prestigieuze filmfestival van Cannes zomaar de prijs van de jury binnen te halen. We spreken af in het SMAK-café in Gent, de stad waar hij nu woont.

Met Badpakje 46 werd je internationaal overladen met prijzen. Werkt dat verlammend als beginnend regisseur?

“Hm, ik denk het wel. Dat ik drie jaar gewacht heb om mijn volgende kortfilm Billy the Bully te maken, komt voor een belangrijk stuk daardoor. Ik wist dat ik in het genre van de kortfilm onmogelijk hoger kon mikken. Mijn tweede vond ik persoonlijk beter, maar een nominatie voor Cannes kwam er niet en internationaal heeft hij het ook minder gedaan.”

Met Albatros neem je een belangrijke nieuwe horde door een tv-serie af te leveren die in totaal zes uren duurt. Hoever staat het er mee?

“Ik ben nu bezig met de montage. De reeks gaat over een groep zwaarlijvigen die hun leven willen beteren. Het is een thematiek die me na aan het hart ligt. Badpakje 46 ging over een mollig meisje dat haar weg in het leven zoekt.”

Je werkt voor deze reeks samen met grote namen als Benny Claessen en Ruth Beeckmans. Maakt zoiets je extra zenuwachtig?

“Neen, toch niet. Uiteindelijk zijn zij in de eerste plaats ook maar aan het zoeken over hoe ze als acteur in hun rol kunnen geraken. Eén keer was ik wel wat nerveus. Dat was toen ik Tania Van der Sanden, één van mijn grote helden, moest regisseren. Ik vond dat ik haar moest zeggen dat ze het een klein beetje anders moest aanpakken. Toen ik haar vertelde over mijn aarzeling, stelde ze me meteen op mijn gemak. Als je vindt dat het beter moet, wil ik het zeker horen, vertelde ze me.”

Lees verder onder de foto

Wannes Destoop (34) over zijn eerste tv-serie Albatros:
© Guillaume Decock

Hoe kijken je ouders hier tegenaan?

“Ik denk dat ze trots zijn. Op mijn vraag neemt mijn vader een rolletje voor zijn rekening. Ik wilde hem er bij omdat ik wist dat hij dat kan. Al is er nog een tweede reden. Zo wilde ik mijn ouders duidelijk maken dat het allemaal wel goed gekomen is met mij. Daar leek het namelijk niet altijd op. Tijdens mijn middelbaar onderwijs heb ik het mijn ouders niet altijd gemakkelijk gemaakt. Pas toen ik aan het KASK begon te studeren, werd ik rustiger. Ik wist dat ik daar op mijn plaats zat.”

Klopt het dat Lennert Coorevits van de Compact Disk Dummies, net als jij een uitgeweken Waregemnaar, de soundtrack schrijft bij de serie?

“Ja, dat is zo en wel omdat ik vond dat hij er de beste muziek bij gemaakt heeft en niet omdat we mekaar goed kennen. We hebben vooraf een wedstrijd uitgeschreven. Ik heb de stukken beluisterd van vijf deelnemende muzikanten zonder dat ik wist wat van wie was en de muziek van Lennert vond ik het meest geschikt. Achteraf gezien ben ik natuurlijk blij dat hij het is.”

Zelf maakte je eerder al enkele clips voor Compact Disk Dummies. Moest je ook een selectie doorlopen?

“Neen, dat was mijn voorstel. Eigenlijk gaat dat terug op de rock rally-finale van 2012 toen Compact Disk Dummies hebben gewonnen. Ik stond wat met Lennert te praten, terwijl we op het verdict aan het wachten waren en zei hem toen Als jullie hier vanavond winnen, maak ik jullie eerste clip. Uiteindelijk heb ik er twee gemaakt.”

Zijn jullie eigenlijk vrienden?

“Laat ons zeggen dat we toch wel goed opschieten met mekaar en dat veel van de vrienden van Lennert ook vrienden zijn van mij. We gaan alle twee graag iets drinken in café VenTura op de Vrijdagmarkt in Gent, een gezellige bar waar meer mensen komen uit de audiovisuele sector.”

Lees verder onder de foto

Wannes Destoop (34) over zijn eerste tv-serie Albatros:
© Guillaume Decock

Momenteel is de tv-reeks De Twaalf te zien op Eén waarin je een kleine rol speelt. Vraagt dat om meer?

“Neen en ik ben ook alleen maar te zien in de eerste aflevering waarin ik welgeteld één zin zeg (lacht). Ik was heel zenuwachtig en wist meteen weer waarom ik veel liever achter de camera sta. Dat ik mee doe, is een soort van inside joke van mij en enkele collega-regisseurs, waaronder Wouter Bouvijn die De Twaalf gemaakt heeft. We hebben afgesproken om cameo’s te doen in mekaars reeksen. Zo zal hij zelf ook in een kleine rol opduiken in Albatros.”

Wie is Wannes Destoop?

Privé

Wannes Destoop (34) woont in de Schoenlappersstraat in Gent, maar is geboren en getogen in Waregem. Zijn ouderlijke thuis bevindt zich in de Toekomststraat in ‘t Gaverke. De broers Coorevits van Compact Disk Dummies zijn verre familie.

Opleiding

Wannes volgde zijn secundair onderwijs grotendeels in het Sint-Bernarduscollege in Oudenaarde waar hij menswetenschappen volgde. Daarna deed hij hoger onderwijs aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Zijn thesisproject, de kortfilm ‘Badpakje 46’, was goed voor de juryprijs op het filmfestival van Cannes. In 2014 maakte hij de kortfilm Billy the Bully. Op dit ogenblik is hij ‘zijn’ tv-serie Albatros aan het afwerken.