Tentoonstelling ijvert voor een kernwapenvrije wereld

Schepen van Cultuur Katrien Desomer en vredesambtenaar Filip Deheegher bij een van de foto's van fotografe Klaudia Dietewich die te zien is op de tentoonstelling in CC Het Perron. © SD
Redactie KW

Nog tot 22 september loopt in CC Het Perron in Ieper een tentoonstelling de reizende tentoonstelling ’50 Cities- 50 Traces’, een project in samenwerking met de Duitse fotografe Klaudia Dietewich. De tentoonstelling ijvert voor een kernwapenvrije wereld.

50 jaar geleden werd het Non-Proliferatieverdrag inzake kernwapens op 1 juli 1968 goedgekeurd door 189 landen van de Verenigde Naties. Om deze ‘verjaardag’ in de kijker te zetten maakte het internationale Kunst- en Vredesproject ‘Een wereld zonder nucleaire wapens / Burgemeesters voor Vrede’ in samenwerking met de Duitse fotografe Klaudia Dietewich de reizende tentoonstelling ’50 Cities – 50 Traces’ die nog tot 22 september te zien is in Cultuurcentrum Het Perron.

Mayors for Peace

Als vredesambtenaar van de stad Ieper weet Filip Deheegher als geen ander hoe het gelukt is om de tentoonstelling ’50 Cities – 50 Traces’ (50 Steden – 50 Sporen) ook naar Ieper te krijgen. “Het project van fotografe Klaudia werd voor het eerst voorgesteld tijdens de executieve bijeenkomst van Mayors for Peace, de vierjaarlijkse bijeenkomst van de raad van beheer, op 12 en 13 november 2015 in Ieper“, vertelt de vredesambtenaar. “Het werd voorgesteld door Thomas Hermann, de viceburgemeester van de stad Hannover, die net zoals de burgemeester van Ieper lid is van deze executieve bijeenkomst. Klaudia bood de tentoonstelling aan voor expositie in de aanwezige steden vanaf 2018 en maakt in haar tentoonstelling ook een duidelijke link met nucleaire ontwapening door de burgemeesters van de betrokken steden aan het woord te laten. 50 jaar later telt de wereld nog steeds zo’n 15.000 kernwapens. De nucleaire dreiging is dus zeker niet weg.”

“Bedoeling is de tentoonstelling finaal op te zetten in de gebouwen van de Verenigde Naties”

In de tentoonstelling ’50 Cities – 50 Traces’ toont de Duitse fotografe Dietewich 50 gefotografeerde en bewerkte sporen uit evenveel steden die zij ooit bezocht op haar reizen. Schepen van Cultuur Katrien Desomer legt uit: “Klaudia Dietewich wil hiermee blijvend aandacht vragen voor nucleaire ontwapening, waar Ieper zich als vredesstad en lid van de Mayors for Peace achter schaart. Het is ook de intentie van de kunstenares om de tentoonstelling finaal op te zetten in de gebouwen van de Verenigde Naties in het voorjaar van 2020 naar aanleiding van de vijfjaarlijkse herzieningsconferentie over het Non-Proliferatie verdrag inzake kernwapens.”

Nieuwe campagne

Filip Deheegher erkent dat de nucleaire spanning recent is opgelopen en ziet de deadline van de 2020 Vision Campaign, die door de toenmalige burgemeester van Hiroshima werd gelanceerd, niet meer haalbaar. “Een kernwapenvrije wereld tegen 2020 was inderdaad de bedoeling van de Mayors for Peace. Vanuit het secretariaat in Hiroshima wordt er nu gewerkt aan een nieuwe campagne. Het netwerk van landen en steden die ons steunen in de roep voor wereldwijde nucleaire ontwapening blijft groeien. Deze tentoonstelling onderstreept dat nog eens op vreedzame wijze.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier