Slagersgezin uit Diksmuide steelt show in ‘Het Gezin’ op Eén

Johan Degroote en Ria Desmet met hun kinderen Céline, Ruben en Jolien. (Foto VRT)
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 4 september duikt slager Johan Degroote met zijn gezin op in ‘Het Gezin’ op Eén. Daarbij werd er vijf maanden lang 24 uur op 24 gefilmd: in zijn slagerij in Molenbeek, de audities van zijn zoon, een befaamd feestje in Saint-Germain én een stevig ongeval tijdens de rijles. “Ik hoefde de beelden niet eens te zien, we zijn wie we zijn.”

Met ‘Het Gezin’ wordt reality-tv naar een hoger niveau getild. Dankzij een gesofisticeerd systeem van onbemande camera’s van het West-Vlaams productiehuis Geronimo wordt het reilen en zeilen van een gezinsleven in beeld gebracht. Dat zorgt dat de gezinsleden zo spontaan en natuurlijk mogelijk in beeld worden gebracht. En in het geval van Johan Degroote en zijn gezin is dat allerminst een struikelblok. Johan heeft het hart op de tong en bij hen thuis valt altijd wat te beleven. Johan had een oproep gezien waarbij er gezocht werd naar een boer en beenhouwer. Hij sprak zijn connecties aan in de streek – hij heeft veel familie in Diksmuide, Keiem, Beerst en omstreken – maar niemand stond daar echt voor te springen. Dus gaf hij zijn eigen naam op.

“Toen we ons kandidaat stelden, vulde ik slechts één zin in”, aldus Johan. “We zijn een West-Vlaams gezin met een slagerij in… Molenbeek. Dat zegt al genoeg, dacht ik. De productie was meteen geïnteresseerd. Niet veel later stonden ze hier al om een proefaflevering te draaien, die blijkbaar in de smaak viel.”

Ambachtsman

Johan (51) trok als tiener naar Woluwe, waar hij na zijn legerdienst aan de slag kon bij slager Walter Vermander, afkomstig van Esen en zowat dé autoriteit in het Brusselse. “Daar heb ik echt de stiel geleerd, want Walter is een ambachtsman pur sang. Het plan was om tien jaar in Brussel te werken. Het cliché dat je daar na tien jaar werken binnen kon zijn, klopte toen nog. Meer nog: 80 procent van de slagers in het Brusselse was toen van West-Vlaanderen afkomstig. Later heb ik zelf nog heel wat slagers opgeleid. Onder meer Hendrik Dierendonck en zijn vrouw hebben hier een tweetal jaar gewerkt.”

Vandaag zijn we 28 jaar later en werkt/woont Johan nog steeds in Molenbeek, met Ria Desmet aan zijn zijde. “Ik ben oorspronkelijk afkomstig van Woumen, zij van Esen, maar we leerden elkaar kennen in dancing De Greens in Staden. Drie weken nadat we elkaar hadden leren kennen, vroeg ik of ze mee wilde naar Molenbeek. Mijn schoonmoeder moest toch even gaan zitten, toen ik dat vroeg.” (lacht, red.)

Piet Huysentruyt

Het gezin werd uitgebreid met drie kinderen: Céline (21), Jolien (20) en Ruben (18). Ook zij zijn prominent te zien in de reeks. Céline studeert kinesitherapie en deed een succesvolle stage in Oostduinkerke. Jolien vertrok tijdens de reeks voor twee maanden op stage naar Likoké, het restaurant van Piet Huysentruyt in Zuid-Frankrijk. En ook voor Ruben was het een bewogen periode.

“Hij wilde het heel graag maken als acteur en deed daarvoor heel wat castings, zoals bij De Buurtpolitie. In ‘Het Gezin’ zien we straks ook hoe hij succesvol auditie deed voor de boysband BOBBY (die werd gelanceerd door Miguel Wiels en Niels Destadsbader, red.).”

Een bruusk ongeval tijdens de eerste rijles levert meteen straffe tv op:
Een bruusk ongeval tijdens de eerste rijles levert meteen straffe tv op: “De auto was net niet perte totale.” (Foto VRT)

Al zit er ook een moment in de reeks dat ongetwijfeld een stukje televisiegeschiedenis wordt: de eerste rijles van Ruben, met Johan als instructeur. “Ik had aan het stuur gedraaid, maar Ruben misrekende zich. Hij duwde op het gaspedaal, schoot vooruit, recht op de betonblokken die daar stonden. De neus van de auto was zo goed als weg. Perte totale? We hadden geluk dat het een nagelnieuwe auto was, die ook goed verzekerd was, maar toch…”

Ook het feestje dat het gezin gaf in Saint-Germain wordt ongetwijfeld de moeite op tv. “Dat feestje deden we naar aanleiding van onze vijftigste verjaardag. Mijn vrouw en ik werden samen 100 jaar en we wilden dat vieren. Maar samen hebben we al bijna 150 neven en nichten, dus dat werd een serieuze bende. Onze kinderen, die erg muzikaal aangelegd zijn, gaven een optreden en zelf bracht ik ook Diksmuide, een ludieke variant van het nummer Zoutelande.”

Molenbeek

Met de deelname aan het programma wil vader Johan meer begrip en aandacht vragen voor technische beroepen, de stiel van beenhouwer én het imago van Molenbeek. “Ik sluit niet uit dat we later terugkeren naar West-Vlaanderen, of dat we hier deeltijds blijven wonen. Maar eerlijk: ik woon hier heel graag in Molenbeek. Als er iemand wordt neergeschoten, staan hier meteen dertig journalisten. Mocht er al een iets genuanceerder en normalere perceptie ontstaan, dan ben ik al blij. En wat ik er voor mezelf wil uithalen? Niks. Ik hoefde niet eens de beelden te zien. We zijn de hele tijd onszelf gebleven. Sommige beelden hebben ze volgens mij niet durven tonen: als we een feestje hebben thuis, durft het nog al eens zwaar te zijn, haha. En ik in die maanden ook bewust niet meer in mijne bloten door de living gelopen, dat ook.” (lacht, red.)

Het Gezin, vanaf woensdag 4 september om 20.40 uur op Eén.