Waarom de Roemeense politie jacht maakt op een West-Vlaming: Oostendenaar op ‘Most Wanted List’

Een opsporingsbericht naar Emmanuel Roos op de website van de Roemeense politie.
Een opsporingsbericht naar Emmanuel Roos op de website van de Roemeense politie.
Laurens Kindt

Een 51-jarige Oostendenaar staat sinds kort op de ‘Most Wanted List’ van de Roemeense politie. Emmanuel ‘Manu’ Roos kreeg er twee jaar cel, maar was toen al weggevlucht naar de Dominicaanse Republiek. Op Facebook lacht hij de Roemeense politie vierkant uit.

“Als ze mij kunnen pakken, dan liefst met haar.” Die boodschap schrijft Emmanuel Manu Roos (51) op zijn Facebookprofiel bij een foto van een schaars geklede dame bij een politievoertuig. Om het helemaal af te maken, zet hij zelf nog een smiley bij zijn eigen reactie. De Oostendenaar toont zich op zijn sociale media allerminst onder de indruk van het feit dat hij sinds kort op de Most Wanted List van de Roemeense politie staat.

60 miljoen euro

Zijn naam is zowat de enige niet-Roemeense naam op de lijst. Dat hij erop staat, heeft Emmanuel Roos te danken aan een recente veroordeling door het hof van beroep in Roemenië. Eind 2013 werd hij er gearresteerd en belandde hij enkele maanden in de cel. Volgens de politie en het parket stond Emmanuel Roos samen met Nederlander Tony J. (59) aan het hoofd van een bende die grondstoffen voor de aanmaak van synthetische drugs aankocht in China en vervolgens doorgaf aan labo’s in België, Nederland en mogelijk ook Oostenrijk.

Bij een grootschalige actie van de politie trof men zo maar liefst 11 ton aan grondstoffen aan. De synthetische producten werden in China gekocht en met valse douanedocumenten tot in Roemenië gesmokkeld. Daar werden ze opgeslagen in grote hangars, in afwachting van het verdere transport naar West-Europa. Met de 11 ton aan grondstoffen kon de bende maar liefst 60 miljoen euro aan XTC-pillen maken.

De politie in Roemenië zegt dat Tony J. en Manu Roos daarom tot de gevaarlijkste drugshandelaars van Europa behoren. Desondanks werden ze in eerste aanleg vrijgesproken. Het parket ging echter in beroep, waarna het hof van beroep de vrijspraak omboog in celstraffen van twee tot vier jaar effectief. Enig probleem: noch van Tony J., noch van Emmanuel Roos was toen nog enig spoor. Beide drugsbazen hadden het land na hun vrijlating halsoverkop uitgevlucht en leken onvindbaar.

FAST-team

Enig speurwerk op het internet leert echter dat Emmanuel Roos zich sindsdien schuilhoudt op de Dominicaanse Republiek. Hij deelt er gretig krantenartikels over zijn eigen veroordeling en voorziet die ook van commentaar. Zo zegt hij over Tony J. dat de man onschuldig zou zijn. “Hij kwam naar mij met 1.500 euro die hij moest afgeven van een vriend. Dat is alles. Hij heeft er niets mee te maken”, klinkt het. Over zichzelf schrijft hij lacherig: “Als dat al niet meer mag. Ik mag zelfs niet werken.”

Of hij op het Caraïbische eiland waar hij nu vertoeft veel te vrezen heeft, is onduidelijk. De Dominicaanse Republiek zou geen uitleveringsverdrag hebben met Roemenië. Met ons land is dat wel het geval en daar knelt mogelijk het schoentje voor Manu Roos. De man werd in ons land eerder ook al veroordeeld – in 2005 nog voor fraude – en zou hier nog een openstaande celstraf hebben. Of hij op de lijst van het FAST-team van de federale politie staat – dat voortvluchtige criminelen in het buitenland opspoort – is niet geweten. “Geen commentaar”, aldus de politie.

Schooien

“Hij heeft al in zoveel landen in de gevangenis gezeten dat we ondertussen de tel kwijt zijn”, klinkt het bij familieleden van Manu Roos uit Oostende. “Hij zit al zijn hele leven in de criminaliteit en zal er waarschijnlijk nooit meer uit geraken. Nochtans werd hij door verschillende leden van de familie opgevangen als hij weer maar eens uit de gevangenis kwam, maar meestal kwamen we bedrogen uit. De meesten van ons hebben het contact verbroken, als je nog van echt contact kan spreken. Meer dan altijd maar om geld schooien, zat er de laatste jaren toch niet in”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.