Voortvluchtige taxichauffeur na schietincident: “Ik ben helemaal niet op de vlucht”

Politieagenten zoeken een kogelhuls in de Vlamingstraat. © Davy Coghe
Redactie KW

Volgens het parket is hij voortvluchtig. Maar zelf ziet hij dat niet zo. Taxichauffeur Edgar S. (31) wilde ons zelfs te woord staan. “Voortvluchtig? Komaan zeg. Akkoord, ik ben niet thuis. Maar dat is enkel en alleen omdat ik de veiligheid van mijn gezin wil garanderen. Geloof me, ver zit ik niet.”

Edgar runt samen met zijn twee broers een taxibedrijf in Brugge. De twee anderen – Sisak (29) en Karen (34) – zitten in de cel voor hun rol bij een schietpartij op de markt. Daarbij schoot oudste broer Karen een andere taxichauffeur met een geweer in de nek.

Vete

De schietpartij kadert in een vete tussen de broers en een andere taxichauffeur, Mohammad ‘Arif’ Mogharrab. Twee weken geleden kwam het al tot een discussie aan het station van Brugge. “De regel is dat de eerste taxi de klanten meeneemt. Dat was mijn broer, maar hij stond er toen met een taxi voor vier personen. Toen er een groepje van zeven mensen kwam, stelde hij aan Arif voor om ze mee te nemen. Hij had namelijk plaats voor acht mensen in zijn busje. Maar hij weigerde omdat de rit volgens hem te kort was. En daarop is een discussie ontstaan.”

Volgens Edgar werd die echter snel uitgesproken en was er geen probleem meer. Al spreekt bevoegde schepen Hilde Decleer wel van blijvende spanningen die tijdens een vergadering rond hetzelfde moment duidelijk bleken. “Echt waar, wat ons betreft was de kous af. Maar blijkbaar dacht Arif daar anders over.”

Schermutseling

Want vrijdagavond kwam het opnieuw tot een schermutseling aan het station van Brugge. Nadat Edgar met een klant vertrokken was, kreeg zijn jongere broer Sisak het met Arif aan de stok. Volgens het slachtoffer schold Sisak hem daar verschillende keren bij uit. Maar Edgar vertelt een ander verhaal. “Mijn broer belde om te zeggen dat hij slagen had gekregen van Arif. Hij zei dat hij hem ‘gepakt’ had. En voor ons betekent dat dat het ernstig was. Dus heeft mijn broer Karen gedaan wat hij gedaan heeft. Niet goed te keuren natuurlijk, maar hij werd wel uitgedaagd.”

De jongste broer achtervolgde de taxi van Arif en contacteerde zijn broers. Zij kamen ook met een wagen ter plaatse. Het slachtoffer verklaarde dat Edgar hem aanvankelijk probeerde klem te rijden, maar dat Karen daar niet veel later ook effectief in slaagde. Die stapte met een pistool in de hand op de taxi van zijn rivaal af. Hij schoot de man door het raam in zijn nek. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en werd geopereerd. Zijn toestand stabiliseerde daar snel.

Te veel taxichauffeurs

Edgar betreurt zelf ook dat het gebeurd is. “Hij had niet mogen schieten, echt niet. Maar hij zag dat Arif een beweging maakte en vreesde dat hij zelf beschoten zou worden. Het is vooral spijtig dat het zo geëscaleerd is. Er zijn in Brugge gewoon te veel taxichauffeurs. En iedereen wordt er zenuwachtig van. Karen is zelfs een aantal maanden geleden gestopt als chauffeur omdat hij er niet meer tegen kon.”

De jongste broer Susak werd ter plaatse door de politie opgepakt. Karen ging zichzelf de volgende dag in het bijzijn van zijn advocaat aangeven. De twee werden voor de onderzoeksrechter geleid en die besliste om hen aan te houden. De twee zitten nu in voorlopige hechtenis in de gevangenis. Edgar zelf kreeg naar eigen zeggen nog geen telefoontje van de politie. Maar daar wil hij zich verder niet over uitspreken. “Ik wil echt niemand tegen de borst stoten. Maar ik heb niets te verbergen en ben al zeker niet op de vlucht.”

(TLG-foto Davy Coghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.