Vijf jaar cel gevorderd voor cannabisplantages in Ruddervoorde en Somme-Leuze

Zeven beklaagden hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor hun rol in het opzetten van cannabisplantages in het West-Vlaamse Ruddervoorde en het Waalse Somme-Leuze. Voor het Turkse kopstuk van de Nederlandse bende werd vijf jaar effectieve celstraf gevorderd.

Een van de cannabisplantages bevond zich in Ruddervoorde. © Getty Images/iStockphoto

Op 12 april 2017 werden in een afgelegen woning in de Westkantstraat in Ruddervoorde liefst 722 cannabisplantjes aangetroffen. Het pand werd bewoond door Jacomijntje H. (59) en Cornelis ‘Kees’ S. (76), een koppel uit het Nederlandse Dordrecht. Door de camera’s met nummerplaatherkenning kwam ook een Bulgaarse vrouw in het vizier van de speurders.

Uit telefonie-onderzoek bleek dat haar vriend Sezgin H. (50) de man achter de cannabisplantage was. Sinds 2014 had de Nederlandse Turk een plantage van 225 plantjes in het Waalse Somme-Leuze. Volgens het parket zou daar drie of vier keer cannabis geoogst zijn. Na een overval werd in september 2016 uitgeweken naar Ruddervoorde. De beklaagden stonden ook terecht voor de diefstal van elektriciteit ter waarde van 23.000 euro. In totaal werden verbeurdverklaringen van ruim 130.000 euro geëist.

Voor het kopstuk van de bende werd vijf jaar gevangenisstraf gevorderd. De ‘brave burgers’ die als dekmantel dienden, riskeren vier jaar cel. ‘Harry’ G., die het pand zogezegd voor zijn schoonouders huurde, riskeert dezelfde straf. Voor een man die samen met G. en H. de plantage opzette, vorderde het OM twee jaar cel. De procureur vroeg zelf de vrijspraak voor een beklaagde die slechts een enkele keer in Ruddervoorde aanwezig was.

Bijna alle betrokkenen bekenden hun aandeel in de feiten. Ze kampten naar eigen zeggen met geldproblemen en vroegen een milde bestraffing met uitstel. Enkel de Bulgaarse Nevena S. blijft beweren dat ze niets afwist van de plantage. Voor de vriendin van de hoofdverdachte vorderde het parket 18 maanden gevangenisstraf.De rechter doet uitspraak op 21 januari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.