Vanaf november glasverbod in Brugse uitgaansbuurt

Er komt een glasverbod in onder meer de Kuipersstraat in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vanaf november geldt er een glasverbod van donderdagavond tot en met zondagavond, telkens vanaf 22 uur, in de Brugse uitgaansbuurten. Vier vandalen hebben al een plaatsverbod gekregen, drie van hen hebben dat verbod al overtreden.

De Brugse gemeenteraad heeft maandagavond de politieverordening op het verbod van glazen recipiënten unaniem goedgekeurd. Het verbod gaat vanaf volgende maand in en is bedoeld om de weekendoverlast te temperen. De voorbije weken werd er door dronken jongeren vaak met glas gegooid in de Kuipersstraat en op de Eiermarkt.

Volgens burgemeester Dirk De fauw is de Brugse horeca vragende partij. De maatregel geldt voor Eiermarkt, Kuipersstraat, Kraanplein, Hoogstraat en Langestraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat, ‘t Zand, Zuidzandstraat, Markt en Steenstraat. Nele Caus (N-VA) hoopt dat brave Bruggelingen die een fles alcohol gaan kopen in een nachtwinkel om thuis te nuttigen niet zullen geviseerd worden door de politie en dringt aan op een goede communicatie, ook naar toeristen toe: “Misschien een affichecampagne opstarten?”

Herbruikbare bekers

Volgens gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) gaat die maatregel niet ver genoeg en zal die niet alle problemen oplossen: “Er is onder meer nood aan extra bewakingscamera’s. De korpschef van de politie was veeleer voorstander van een alcoholverbod.”

Raf Reuse (Groen) hoopt dat de horeca zal werken met herbruikbare plastieken bekers. Dirk De fauw (CD&V) vreest dat dit niet mogelijk is: “Het Cactusfestival alleen al vroeg om 120.000 herbruikbare bekers. De wasstraat van onze sociale dienst kan dit niet aan…”

Plaatsverbod

Vorige week kregen vier belhamels al een plaatsverbod. “Maar ze werden dit weekend opnieuw gespot in de Brugse uitgaansbuurt. Eén van hen had zelfs een boksbeugel mee. Ze werden administratief aangehouden en krijgen en gepeperde rekening. Een gasboete en een combitaks. Ze zullen het niet elke week doen”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier