Roemeense bende krijgt 5 jaar cel voor ramkraak MediaMarkt Roeselare

De rechter stuurt vier Roemenen vijf jaar naar de cel voor zeven brutale ramkraken in kleding- en elektronicawinkels. Bij MediaMarkt in Roeselare graaiden ze voor 300.000 euro smartphones mee. Ook andere ketens in West-Vlaanderen werden slachtoffer van de bende.

In de nacht van 30 op 31 december 2013 kwamen twee wagens de parking van kledingzaak The Fashion Store langs de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve opgereden. Vijf gangsters sloegen het veiligheidsglas met een voorhamer stuk en gingen aan de haal met ruim 100 stuks dure merkkledij. Goed voor een totale buit van 25.000 euro.

Op 14 juli 2014 sloeg de bende toe bij MediaMarkt in Roeselare. Met een oude Ford Proton, die ze uit een schuur in Heule gestolen hadden, ramden ze een etalage en graaiden voor 300.000 euro smartphones mee. In het najaar van 2014 volgden gelijkaardige feiten bij Concept Fashion Store in Kuurne, G-Brand in Deinze en Krëfel in Waterloo.

Eén van de bendeleden, Gabriël P. (34) werd herkenbaar gefilmd bij een inbraak in Dreamland Oostende. In januari 2015 werd hij geklist bij een verkeerscontrole in Schaarbeek. In de koffer van zijn wagen stak voor 13.000 euro aan optisch materiaal dat in 2012 bij een opticien in Italië gestolen werd. Volgens de procureur was de man in de dagen voor de ramkraken telkens op voorverkenning in de winkels. “Camerabeelden bewijzen dit. Bovendien werd zijn DNA aangetroffen op een zaklamp die werd achtergelaten bij de feiten in Doornik.”

P. kwam na 4,5 maanden voorhechtenis terug vrij en was de enige die kwam opdagen voor het proces. Daar ontkende hij elke betrokkenheid en vroeg hij de vrijspraak. “Hij trok op met de andere beklaagden, maar met die ramkraken heeft hij niets te maken”, stelde zijn advocaat Johan Platteau. Maar de rechter hechtte geen geloof aan die uitleg en veroordeelde P. net als de drie anderen tot vijf jaar effectieve celstraf. Aan MediaMarkt moeten de vier Roemenen 10.000 euro schadevergoeding betalen, aan Dreamland 54.000 euro. De eigenaar van de Ford Proton kreeg 1.950 euro toegekend.

De rechter beval donderdag voor alle vier de onmiddellijke aanhouding. Bijgevolg werd P. voor de ogen van zijn huilende vriendin in de boeien geslagen. De man tekende meteen beroep aan.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.