Zes maanden cel gevorderd voor activisten van Greenpeace die haven Zeebrugge binnendrongen

Een groep activisten van Greenpeace bezette zaterdag 29 april urenlang de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge. © Belga
Redactie KW

In een zaak tegen veertien activisten van Greenpeace heeft het openbaar ministerie in de Brugse correctionele rechtbank zes maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd. De beklaagden staan terecht voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge tijdens een actie aan de gasterminal van Fluxys. De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren.

Vijf maanden nadat ze met bootjes de Zeebrugse haven binnenvoeren en er de Fluxys-gasterminal bezetten tonen veertien actievoerders van Greenpeace allerminst berouw. “Ze zijn juist fier op wat zij deden”, stelden hun advocaten woensdag in de Brugse strafrechtbank. “Dat zij hier staan in plaats van de vervuilers, is ronduit shockerend.” De procureur zag dat duidelijk anders en vroeg zes maanden cel.

Op 29 april voeren vijf rubberboten van Greenpeace de terreinen van Fluxys in de Zeebrugse haven binnen. Geflankeerd door kajakkers beklommen enkele actievoerders de gasterminal en bleven er urenlang zitten. Ze ontvouwden er spandoeken met slogans die een halt toeroepen aan de bouw van nieuwe gasinfrastructuur. Na afloop van de actie werden veertien activisten opgepakt en 48 uur lang vastgehouden in een politiecel. Ze werden via snelrecht gedagvaard voor het binnendringen van de haven, wat sinds 2016 een strafbaar feit is.

14 activisten opgepakt

De vijf Belgen, drie Duitsers, twee Oostenrijkers, twee Nederlanders, een Fransman en een Brit verschenen donderdag voor de Brugse strafrechtbank, waar een 150-tal demonstranten hen een hart onder de riem kwam steken. Procureur Frank Demeester maakte er weinig woorden aan vuil en vroeg zes maanden cel. “Een vordering in de lijn van andere, gelijkaardige dossiers”, verwees hij naar de problematiek van transmigranten, die de haven binnendringen in hun pogingen om Groot-Brittannië te bereiken.

© AFr

Vijf advocaten namen het op voor de activisten. “Dit is een proces tegen de klimaatbeweging en het recht om protestacties te voeren”, klonk het onomwonden. Volgens de verdediging misbruikt Fluxys de oorlog in Oekraïne om nieuwe gasinfrastructuur te bouwen, wat haaks zou staan op de klimaatdoelstellingen. “Greenpeace probeerde meermaals in debat te treden met Fluxys, maar toen dat niet mogelijk bleek was een actie de enige mogelijkheid om dit probleem aan de kaak te stellen.”

De verdediging riep de ecologische noodtoestand in als verschoningsgrond. “Dit zijn geen radicalen of outcasts maar studenten, mensen uit de zorg, zaakvoerders en directeurs”, stelde meester Mieke Van den Broeck. “Ze maken zich grote zorgen om de toekomst van de planeet en zijn juist fier op wat ze deden. Deze helden verdienen een applaus. Dat zij hier vandaag staan in plaats van de vervuilers, is ronduit shockerend. Deze vervolging is buiten elke proportie en heeft een chilling effect op elke toekomstige actie.”

Vrije meningsuiting

Meester Paul Bekaert vroeg zich af waarom de kajakkers niet vervolgd werden. “Of waren die misschien níet in verboden gebied”, sneerde hij. “De wet was bedoeld om het probleem van de transmigranten in de haven aan te pakken, niet om actievoerders te treffen”, voegde meester Van den Broeck toe.

Volgens meester Joanna Callewaert vormt het strafproces een onrechtmatige beknotting van het recht op vrije meningsuiting. “De actie bracht niemand in gevaar en veroorzaakte ook geen schade”, stelde ze. “De politie en havendirectie werden van meet af aan op de hoogte gebracht en er werd heel voorzichtig tewerk gegaan. Ze hadden gasmelders bij en gebruikten aluminium klimmaterieel om geen vonken te veroorzaken.”

De verdediging vroeg de rechter om de strafvordering onontvankelijk te verklaren. “Wees moedig”, klonk het. “Activisme is geen misdrijf.” De uitspraak volgt op 15 november. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier