Werkstraf voor Roeselarenaar die bankrekening liet gebruiken door phishers

©Watcharin Panyawutso / EyeEm Getty Images/EyeEm
©Watcharin Panyawutso / EyeEm Getty Images/EyeEm
Bron: Belga

De Brugse strafrechter heeft een 21-jarige man uit Roeselare veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor witwassen na feiten van phishing. Als zogenoemde money mule stelde Y.H. zijn bankrekening ter beschikking van een Nederlandse bende. Het openbaar ministerie had een jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Begin juni 2019 liet een vrouw uit Gent zich vangen aan een valse mail van ING. Op die manier kon de phishingbende haar twee keer 1.900 euro afhandig maken. In één van de twee gevallen werd het geld doorgesluisd via de bankrekening van de beklaagde. De volgende dag werd een vrouw uit Antwerpen op dezelfde manier 830 euro lichter gemaakt. Van dat bedrag werd 500 euro afgehaald in Nederland.

Y.H. verklaarde dat hij via Instagram een bericht had gekregen over een manier om gemakkelijk geld te verdienen. Zijn bankkaart en code zouden door de Nederlanders gebruikt worden bij een handel in bitcoins. De beklaagde werd een procentje op de winst beloofd. Volgens de verdediging was de jonge Roeselarenaar dom en naïef, maar was van een misdrijf geen sprake.

Cybercriminelen

De rechter oordeelde echter dat H. wel degelijk wist of moest weten dat hij was ingeschakeld in het frauduleuze werk van cybercriminelen. De beklaagde werd uiteindelijk veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Als hij die werkstraf niet of onvolledig uitvoert, hangt hem alsnog tien maanden cel boven het hoofd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.