Vrouw veroordeeld voor oplichten autistische man: “Ze maakte misbruik van zijn kwetsbare positie”

De rechter veroordeelde de vrouw tot een celstraf van 8 maanden, waarvan de helft met uitstel. © gf
Redactie KW

Een vrouw werd door de Ieperse rechter veroordeeld tot een celstraf van 8 maanden, waarvan de helft met uitstel, omdat ze misbruik maakte van een man met autisme. De dame stond terecht voor oplichting en valsheid in geschrifte en zou haar slachtoffer voor meer dan 100.000 euro armer hebben gemaakt. Er waren zelfs plannen om samen een huis te kopen. “Maar gelukkig heb ik dat niet gedaan”, aldus het slachtoffer.

De zestiger uit Poperinge bouwde een vriendschappelijke relatie op met de dochter van een vroegere collega. Wellicht had de man wel iets meer verwacht, maar zover kwam het niet. Wat wel een feit is, is dat beiden vaak afspraakjes hadden. De vrouw vroeg daarvoor wel telkens geld. De overhandiging gebeurde altijd in de wagen van de man, die meestal 500 euro in een boek moest stoppen die hij haar dan gaf. Daarop maakten ze een rondrit met de wagen. De dame ging jaren op die manier te werk. Ook opende ze een rekening in naam van de man, waarbij ze zijn handtekening zou hebben vervalst. De vrouw kon dan zelf geld afhalen.

Kwetsbare positie

Uit het onderzoek bleek dat de vrouw al in 2014 geld vroeg aan de zestiger, onder het voorwendsel het te zouden terugbetalen na het opstrijken van een erfenis. “Die man kreeg de diagnose Autismespectrumstoornis (ASS) en hij krijgt psychiatrische begeleiding. Hij bevindt zich in een bepaalde kwetsbare positie, waarvan die vrouw misbruik maakte”, aldus meester Sabien Battheu, die het opneemt voor de man.

Geheimhouding gevraagd

Op een bepaald moment wou de vrouw zelf samen met hem een huis kopen. “We zijn samen verschillende woningen gaan bekijken”, aldus de Poperingenaar. “Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Het enige wat ik van haar heb gekregen, is een verjaardagskaartje, mijn geld heb ik nooit terug gezien. Ze zei altijd dat ik het aan niemand mocht zeggen.” Pas toen het slachtoffer het vertelde tegen de verpleegster die hem begeleidt, ging de bal aan het rollen.

Het parket dagvaardde de vrouw voor valsheid in geschrifte en oplichting van een kwetsbaar persoon en vordert een celstraf van 8 maanden en een boete van 800 euro. “Het is opvallend dat de burgerlijke partij in een bepaalde periode 44.000 euro van zijn rekening haalde, terwijl hij zoveel geld niet nodig had. We vrezen dat het slachtoffer voor meer dan 100.000 euro lichter werd gemaakt door de vrouw”, aldus de procureur.

Tegenstrijdige verklaringen

De man diende wel al eerder klacht in, maar dan tegen onbekenden. “Maar dat dossier werd geseponeerd”, zegt meester Curd Vanacker, die advocaat van de beklaagde is. “Later werden nieuwe elementen aangebracht en kwam er opnieuw een onderzoek. Maar eindelijk is dit geen zaak voor de strafrechter, als die man zijn geld terug wil, moet hij een burgerlijke procedure beginnen. Trouwens, ondanks zijn ASS is hij 100 procent rechtsbekwaam. Voor de valsheid in geschrifte vragen we de vrijspraak, want er is geen bewijs dat mijn cliënt de handtekening van die man gebruikte. Ook van oplichting is geen sprake. Hij zei eerder zelf nog dat hij geen nadeel leed door die vrouw en nu plots zou dat wel het geval zijn. Dit dossier hangt met haken en ogen aaneen en zit vol tegenstrijdige verklaringen.”

De rechter veroordeelde de vrouw tot een celstraf van 8 maanden, waarvan de helft met uitstel. Ook moet ze een boete van 800 euro betalen, eveneens de helft met uitstel. De rechtbank acht het bewezen dat de vrouw haar slachtoffer 26.000 euro armer maakte, wat dan ook het bedrag is dat ze moet terugbetalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier