Vrouw uit Torhout krijgt een jaar effectieve celstraf voor zware oplichtingspraktijken

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 56-jarige vrouw uit Torhout heeft in de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf gekregen voor zware oplichtingspraktijken. Yolanda P. bouwde een vriendschap op met twee oudere vrouwen om hen vervolgens in totaal 150.000 euro lichter te maken. “Ze kocht een caravan en maakte snoepreisjes terwijl mijn cliënte aan de grond zat.”

In mei 2017 deed Yolanda P. haar toenmalige buurvrouw een zakelijk voorstel. De intussen 71-jarige vrouw was op dat moment in een echtscheiding verwikkeld en liet zich overhalen om op haar naam een rekening te openen die door P. beheerd werd. Amper vier maanden later zag het slachtoffer op haar uittreksels dat er om en bij de 150.000 euro van haar rekening verdwenen was. “De beklaagde leefde op grote voet met het geld van mijn cliënte”, pleitte advocaat Maarten Willaert.

“Later bleek dat zij nog meer rekeningen op naam van mijn cliënte had geopend om geld te versluizen. En met de bijhorende bankkaarten had ze tal van aankopen gedaan. Zo kocht ze een auto voor haar zoon en een caravan aan de kust. Ze betaalde er haar eigen schulden mee af en maakte snoepreisjes, onder meer naar Fantasialand. En dat terwijl mijn cliënte aan de grond zat.”

Nog meer slachtoffers

Een tweede slachtoffer, een 70-jarige vrouw uit Torhout, leerde P. kennen op een terrasje in de stad. De eenzame vrouw zag in P. een vriendin maar raakte uiteindelijk bijna 20.000 euro aan haar kwijt. P. kocht namelijk met haar kredietkaart allerhande spullen aan, waaronder een computer en juwelen.

“Ik vrees dat de beklaagde nog meer slachtoffers zal maken”, pleitte advocate Elke Casier. De procureur vroeg tijdens de pleidooien twee jaar cel voor P., die in 2009 ook al veroordeeld werd tot achttien maanden celstraf, waarvan zes effectief, voor diefstal ten aanzien van haar werkgever, poging tot oplichting en schriftvervalsing.

P. betwistte de feiten ten aanzien van de cliënte van meester Willaert. Ze beweerde dat ze het geld terug had gegeven, maar daar hechtte de rechtbank geen geloof aan. P. kreeg woensdag een jaar effectieve celstraf en aan de twee slachtoffers moet ze respectievelijk 128.000 en 18.000 euro terugbetalen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier