Vrouw die pleegoma (87) bijna 200.000 euro armer maakte, vraagt vrijspraak

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 30-jarige vrouw uit Gent vraagt in de Brugse rechtbank de vrijspraak nadat ze haar 87-jarige pleegoma uit Brugge 192.000 euro lichter maakte. “Ik mocht dat geld van haar gebruiken, maar ging er niet zo verstandig mee om”, beweerde Louise B., die het fortuin verbraste aan onder meer reisjes en een borstvergroting. De vrouw kreeg eerder drie jaar cel opgelegd.

De feiten kwamen in 2019 aan het licht toen het 87-jarige slachtoffer haar serviceflat in Brugge kwijtspeelde omdat de rekeningen niet meer betaald raakten. Onderzoek wees uit dat het kind van de pleegdochter van het slachtoffer op zes jaar tijd liefst 192.000 euro van haar rekening had gehaald via cash afhalingen en overschrijvingen.

Een groot deel van dat geld was de opbrengst van de verkoop van haar Brugse woning. “Nu verblijft ze in een rusthuis en heeft ze zelfs geen geld meer om een pannenkoek met koffie in de cafetaria te betalen”, pleitte advocaat Filip Houvenaghel.

‘Financieel afhankelijk’

B. verbraste het fortuin aan reisjes, een auto, een motorfiets, meubels, keukentoestellen en zelfs een borstvergroting. “Zelfs nadat mijn cliënte werd getroffen door een trombose deed ze vrolijk verder”, ging meester Houvenagel verder. “Mijn cliënte beschouwde haar als haar eigen kleinkind. Ze woonden samen en gaf soms haar bankkaart mee om boodschappen te doen.”

“Maar dat vertrouwen werd zwaar beschaamd. Ze gaf nooit toelating voor de overschrijving van enorme bedragen naar haar eigen rekening. Nu betaalt ze nog altijd de schulden af van haar serviceflat en is ze financieel afhankelijk van haar familie.”

‘Nog altijd contact met haar oma’

Louise B. kreeg begin maart drie jaar effectieve celstraf maar kwam toen niet opdagen voor haar proces. De rechter beval haar aanhouding waarna ze in de gevangenis verzet aantekende. Vrijdag kwam de zaak opnieuw voor de rechtbank.

De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Er was geen bedrieglijk opzet want dat geld werd haar geschonken”, pleitte advocaat Stijn Catrysse. “Ze heeft trouwens nog altijd contact met haar oma. Die wil helemaal niet dat zij in de cel zit.”

‘Onherstelbare schade aangericht’

“Ik mocht dat geld van haar gebruiken”, vulde B. aan. “Maar ik ging er niet zo verstandig mee om en daar heb ik het wel moeilijk mee.” De procureur fronste de wenkbrauwen. “Dat moet zowat het understatement van de eeuw zijn”, sneerde ze.

“De schade die de beklaagde aanrichtte, is onherstelbaar, hoe hard ze ook werkt om alles terug te betalen. Maar met een gevangenisstraf zal het slachtoffer ook niet gebaat zijn. Wat mij betreft mag een deel van de straf met uitstel worden opgelegd. Mevrouw heeft ook nog een blanco strafblad.”

Of het slachtoffer ooit haar geld zal terugzien, valt te betwijfelen. B. houdt geen cent meer over en werd in Gent uit haar huis gezet wegens wanbetaling. De uitspraak volgt op 7 mei. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.