Verslaafde vrouw (48) laat dochter (20) rondrijden om heroïne te dealen

Redactie KW

Een vrouw (48) en haar dochter (20) moesten zich dinsdagmorgen bij de Veurnse strafrechter verantwoorden voor het dealen van heroïne. De moeder stond onophoudelijk te wenen. Volgens haar advocaat had ze haar dochter, die helemaal geen verslavingsproblematiek heeft, mee in bad getrokken. “De moeder had zelf geen auto maar moest de drugs bij de afnemers zien te krijgen. Dus schakelde ze haar dochter in.” Ze riskeren allebei celstraffen.

De politie Westkust was al langer bezig met een onderzoek naar heroïnehandel in de Westkust. Ze wachtten begin februari een gekende dealer – een Marokkaan uit Antwerpen die zelfs al 5 jaar cel kreeg in het verleden – op aan het station van Koksijde. De man zonder verblijfsvergunning was met de trein gekomen en had 155 gram op zak.

Er kwamen ook twee afnemers opdagen: een 48-jarige Franse vrouw en haar 20-jarige dochter. Zoals vaker hadden ze afgesproken aan het station, om dan terug te keren naar Calais om de heroïne aan afnemers te verkopen. Volgens de procureur had ze een 16-tal afnemers in Frankrijk.

Geen rijbewijs

Moeder en dochter zaten enkele dagen in voorhechtenis. De Marokkaan uit Antwerpen is nog steeds aangehouden. Het openbaar ministerie eiste 5 jaar cel effectief voor hem, 2 jaar cel effectief voor de moeder (48) en 10 maanden cel voor de dochter (20).

Hun advocaat Jorn Verminck pleitte dat de moeder zwaar verslaafd was aan heroïne. “En ze kon het niet meer betalen. Door te dealen probeerde ze haar gebruik financieren. Ze moest haar dealer pas betalen wanneer ze zelf geld van afnemers had ontvangen. Omdat ze geen rijbewijs had om de drugs rond te brengen, heeft ze haar dochter ingeschakeld. Niet netjes, maar zo is het gelopen”, aldus Verminck.

Misplaatste loyauteit

“De dochter wist dat haar mama met iets verkeerds bezig was en verslaafd was. Maar ze had een soort misplaatste loyauteit naar de mama toe. Ze had zelfs een soort schrik voor haar. Uit het onderzoek blijkt ook dat de dochter weinig van de handel afwist. Ze stelde zich te weinig vragen en heeft haar moeder nooit terecht gewezen. We moeten dit niet vergoelijken maar wel kaderen. Had haar moeder een rijbewijs, zou ze haar dochter dit nooit hebben aangedaan”, aldus Jorn Verminck. Hij vroeg een probatie-opschorting, zodat deze zaak haar niet haar hele leven zou achtervolgen. Voor de moeder vroeg hij een straf met uitstel.

Financiële problemen en illegaliteit

De Antwerpse Marokkaan die tegen 5 jaar cel aankijkt, komt wellicht niet meer vrij. Zijn advocate pleitte dat de man geen uitweg vond door financiële problemen en illegaliteit, waardoor hij opnieuw begon te dealen. Ze stelde ook dat zijn situatie precies dezelfde zal zijn, als hij vijf jaar moet brommen en dan opnieuw zonder bezittingen op straat komt te staan. Ze vroeg een straf met uitstel en strikte voorwaarden. Vonnis 25 mei.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier