Spruitenkweker uit Houthulst vrijgesproken voor arbeidsongeval

Redactie KW

Een 58-jarige spruitenkweker uit Houthulst is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor een ongeval waarbij een dronken Poolse seizoensarbeider zijn voet gedeeltelijk kwijtspeelde. De landbouwer kreeg wel een boete wegens sociale inbreuken.

Op zaterdag 19 januari vorig jaar speelde een seizoensarbeider omstreeks 20.30 uur een stuk van zijn linkervoet kwijt bij een arbeidsongeval met een rooimachine op een spruitenveld in Beveren aan de IJzer. Volgens een collega had de 28-jarige Pool in zwaar beschonken toestand voor het landbouwvoertuig staan dansen . Het slachtoffer werd door zijn baas, M.L. (58) uit Houthulst, naar het ziekenhuis gebracht waar bleek dat hij liefst 2,34 promille alcohol in het bloed had.

Volgens de arbeidsauditeur maakte M.L., die met zijn bedrijf liefst 260 hectare spruiten- en bloemkoolvelden beheert, zich schuldig aan onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg. “Het ongeval was deels de schuld van het slachtoffer, maar ook het gevolg van het ondermaatse preventiebeleid”, stelde hij tijdens het proces. “Bovendien waren het slachtoffer en zijn collega’s niet correct aangegeven bij de RSZ.”

‘Extra maatregelen getroffen’

Volgens de verdediging waren het slachtoffer en zijn collega’s die bewuste zaterdag ’s avonds opgetrommeld toen het plots was beginnen dooien na een hele dag vorst. “In de haast waren ze die ene keer niet aangegeven geraakt”, pleitte advocate Patricia Scheirlynck. “In hun verblijf geldt een alcoholverbod en ze moeten zelfs af en toe een ademtest afleggen. Sinds het ongeval heeft mijn cliënt tal van bijkomende maatregelen getroffen.”

Meester Scheirlynck benadrukte dat M.L. in dertig jaar nooit een zwaar arbeidsongeval meemaakte . “Het slachtoffer wist zeer goed hoe hij met die machine om moest gaan. Het ongeval was volledig te wijten aan zijn eigen roekeloze gedrag.”

De advocate drong met succes aan op de vrijspraak voor de onopzettelijke slagen. Voor de sociale inbreuken kreeg M.L. een geldboete opgelegd van 19.200 euro, waarvan 4.800 euro effectief. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.