Spilfiguren mensensmokkelbende ontkennen leidersrol met klem: “Dertien jaar cel? Dat begrijp ik niet”

Alle kopstukken blijven hun rol in deze zaak met klem ontkennen. © AFr
Redactie KW

Op het proces tegen 21 leden van een Koerdische mensensmokkelbende ontkennen de twee kopstukken hun leidinggevende rol met klem. Fryad K. was naar eigen zeggen enkel de boekhouder, Hewa R. zou vooral als tolk hebben opgetreden. Dat het OM dertien jaar cel voor hen vraagt, begrijpen de twee naar eigen zeggen niet. “We hebben misschien geld versluisd, maar stonden niet hoger dan de rest”, beweerden ze.

Het gerecht kon de bende in kaart brengen op basis van een veertigtal strafonderzoeken. Ze worden ervan verdacht rubberbootjes, zwemvesten en ander nautisch materiaal vanuit Duitsland en via West-Vlaanderen naar de Noord-Franse kust te hebben gebracht om transmigranten over zee naar Groot-Brittannië te smokkelen. Het Iraans-Koerdische kopstuk Hewa R. (30) werd begin mei vorig jaar in Londen opgepakt. Het openbaar ministerie eist dertien jaar effectieve celstraf voor de man. “Hij omschreef de slachtoffers als kippen”, stelde procureur Frank Demeester.

Ontkenning

Hewa R. werd door een eerder veroordeelde mensensmokkelaar als spilfiguur aangewezen, maar zelf ontkende hij zijn leidinggevende rol met klem. “Ik begrijp echt niet waarom er hier dertien jaar cel wordt gevraagd”, zuchtte hij. “Geef mij dertien minuten en ik kan aantonen met mijn gsm dat ik niet de baas was. Door mijn talenkennis trad ik vooral op als tolk en ik versluisde ook geld.” Maar de 157.000 euro die in zijn woning werd aangetroffen, was volgens R. niet van hem. “Hij mocht daar slechts een klein procentje van houden, als commissie”, aldus advocaat Kris Vincke.

Ook Fryad K. (44) ontkende zijn leidende rol. “Hij hield de boekhouding bij en versluisde ook geld via de hawalabank (informeel banksysteem, red.)”, stelde Vincke. “Maar hij ging niet op zoek naar mensen die gesmokkeld wilden worden. De échte kopstukken zitten in Turkije en Irak.” Vincke vroeg voor K. en R. een mildere straf. “Dertien jaar cel is een vreselijk zware straf. Dat is een straf voor levensdelicten.” Tot de voorzitter: “Deze mensen kijken angstig naar u, want u bent hun laatste reddingsboei.”

Minimaliseren

Twee andere kopstukken riskeren elk elf jaar cel, de zeventien anderen tot tien jaar cel. Allen minimaliseren ze hun aandeel of vragen ze de vrijspraak. “Hij wist helemaal niet dat die bootjes en zwemvesten bestemd waren voor mensensmokkel”, pleitte Jean Marie de Meester, de advocaat van een bendelid dat veertig maanden cel riskeert. “In Duitsland is die problematiek totaal niet gekend. En met een bootje en zwemvesten naar de kust rijden, is ten slotte net zo min verdacht als in de winter met sneeuwkettingen en ski’s naar de bergen rijden.” (AFr)

De rechtbank doet uitspraak op 18 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier