Rechter op coronazitting: “Ga maar feesten in de cel!”

“Kankerhoeren!” De Brugse politierechter Peter Vandamme kreeg het vanmorgen opnieuw hard te verduren tijdens een zitting rond inbreuken op de coronamaatregelen. Toch sprak hij de ene na de andere veroordeling uit. “Ik zou ook graag eens iets gaan drinken, maar de wet is de wet”, zegt hij.

In november vonden er in de Brugse rechtbank al speciale coronazittingen plaats en ook nu in januari organiseert het gerecht speciale zittingen waar de ene na de andere corona-inbreuk de revue passeert. Maar liefst 75 zaken stonden er vanmorgen op de agenda, op goed anderhalf uur tijd was de zitting al voorbij. Veel beklaagden lieten verstek, maar zij die wél opdaagden, kregen een bijzonder alerte rechter voor zich. “Ik was gewoon iets aan het drinken met de collega’s na het werk”, probeerde een dokwerker. “Om 2 uur ’s nachts”, riposteerde rechter Vandamme, waarop hij de man 480 euro boete gaf. En een effectieve celstraf van 15 dagen. “Zij die betrapt werden op louter een niet-essentiële verplaatsing krijgen een boete. Wie een feestje bouwde, krijgt ook een celstraf”, legt de politierechter uit.

BMW kwijt

Dat ondervond ook een man uit Beernem die met een paar vrienden betrapt werd in een privétuin. “Dat was geen zwaar feestje”, legde zijn advocate uit. “Ze zaten gewoon samen in die tuin naar muziek te luisteren, meer was er niet aan de hand”, klonk het. Rechter Vandamme liet zich niet vermurwen. “Iedereen zit graag eens met vrienden in de tuin, maar het mag niet. Is er een tuin in de gevangenis? Ja? Wel, dan mag hij daar een beetje gaan zitten”, klonk het. Een dame uit Oostende die twee keer betrapt werd op een niet-essentiële verplaatsing werd door de rechter onaangenaam verrast. “Uw werk trekt op niets, uw vonnissen zijn ongrondwettelijk”, beet ze de rechter toe. Die bleef kalm. “Voor uw eerste inbreuk: 480 euro boete. Voor uw tweede inbreuk: 960 euro boete. En uw BMW wordt verbeurd verklaard”, zei hij fijntjes. “Wat betekent dat precies?”, vroeg de vrouw, al iets kalmer. “Dat ge uw auto kwijt zijt. Er is een misdrijf mee gepleegd, dus ik pak hem u af”, legde de rechter uit. “Kankerhoeren! Kankerbelgië! Kankerhonden!”, riep de vrouw luid door de zaal, waarna ze kwaad wegbeende.

Virus

“Het is voor iedereen gelijk”, legt politierechter Vandamme zijn beleid uit. “We zitten allemaal al maanden in onze ‘cel’, we moeten ons allemaal aan dezelfde maatregelen houden. En dan zijn er mensen die vinden dat ze dat niet moeten doen en die zo het virus verder verspreidden. Zo zal het allemaal alleen maar langer duren”, klonk het tijdens de zitting.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.