Opnieuw vier jaar cel voor mensensmokkelaar die bootje leverde

Twee kleine kinderen moesten naar het ziekenhuis van Duinkerke gebracht worden.©Tom Brinckman Tom Brinckman
Twee kleine kinderen moesten naar het ziekenhuis van Duinkerke gebracht worden.©Tom Brinckman Tom Brinckman
Redactie KW

Een 40-jarige Iraniër uit Sint-Niklaas is ook in beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor mensensmokkel. De man leverde een bootje waarmee negentien vluchtelingen vanuit Nieuwpoort de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk waagden.

Op 29 december 2019 kregen de Franse reddingsdiensten een noodoproep van een bootje enkele kilometers voor de kust van Bray-Dunes. De negentien opvarenden beschikten niet over zwemvesten. Door de kou moesten twee kleine kinderen opgenomen worden in het ziekenhuis van Duinkerke. De lokale politie van de zone Westkust werd ingelicht omdat het vermoeden bestond dat ze vanuit België vertrokken waren.

De slachtoffers verklaarden dat ze in Duinkerke de bus moesten nemen naar De Panne. Van daaruit reisden ze per tram naar Nieuwpoort. Het bewuste bootje bleek op een tweedehandswebsite te zijn gekocht door een Iraniër uit Sint-Niklaas. Salar B. bleek wel vaker geïnteresseerd in dergelijke bootjes, want hij kocht er bijvoorbeeld ook eentje van de brandweer van Ronse.

Bij een huiszoeking in Sint-Niklaas werden begin maart nog twee boten en een buitenboordmotor aangetroffen in een garage. B. verklaarde dat hij graag bootjes renoveerde en ze naar Iran zou sturen. De rechter stelde vast dat Salar B. geen zinnige uitleg had voor zijn interesse in dergelijke bootjes. Bovendien bleek dat hij zich meermaals aan de kust en in de buurt van de Franse grens bevond. Telefonieonderzoek wees uit dat de slachtoffers door de smokkelaars ‘eenden’ genoemd werden.

Salar B. werd uiteindelijk net als in eerste aanleg in beroep veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf. Salar B. kreeg naast de celstraf ook een geldboete van 152.000 euro. In eerste aanleg werd die nog uitgesproken voor de helft met uitstel, het hof milderde de boete wel naar acht tienden met uitstel. Ook zijn BMW werd verbeurd verklaard. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.