De Oostendse serieverkrachter Hayk Terterian (32) zit eindelijk in een Belgische cel. De man van Armeense origine kreeg in december 2015 in de Brugse rechtbank liefst 25 jaar cel opgelegd, maar was jarenlang spoorloos. Tot hij in september 2018 werd opgepakt in Polen waar hij verzet aantekende tegen zijn veroordeling. Recent werd hij aan ons land uitgeleverd.
Tussen oktober 2011 en de zomer van 2012 zorgde de toen 24-jarige Hayk Terterian voor een ware angstpsychose in Oostende. Op amper tien maanden tijd pleegde de jongeman van Armeense origine liefst negen gewelddadige verkrachtingen en aanrandingen in het centrum van badstad. Bij de zwaarste feiten was er zelfs sprake van foltering.
Het gerecht tastte lange tijd in het duister maar kreeg uiteindelijk dankzij DNA-sporen Terterian als verdachte in het vizier. Wanneer de politie hem op 24 augustus 2012 wilde arresteren in zijn ouderlijke huis in de Duivenhokstraat in Oostende, kon hij ontkomen via de achtertuin.
Bij verstek veroordeeld
Op 14 december 2015 werd Terterian in de Brugse rechtbank bij verstek veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De man bleef jarenlang voortvluchtig en belandde op de Europese lijst van meest gezochte criminelen. In september 2018 legde hij valse papieren voor toen hij in de Poolse stad Szczecin werd opgepakt voor slagen en verwondingen. De Poolse politie zag de gelijkenissen met de gezochte serieverkrachter en bracht het Belgische gerecht op de hoogte. Vingerafdrukken namen uiteindelijk elke twijfel weg.
In Polen in voorhechtenis
Terterian tekende verzet aan tegen zijn veroordeling, maar zijn nieuwe proces liet op zich wachten omdat hij in Polen in voorhechtenis zat. Uiteindelijk kreeg hij daar voor de geweldplegingen elf jaar cel. Met het oog op zijn proces in Brugge werd de man een tweetal weken terug door het Poolse gerecht aan ons land uitgeleverd waarna de zaak maandag opnieuw voor de rechter kwam.
“Maar mijn cliënt kon nog niet verhoord worden”, stelde advocaat Luc Arnou. “Ik kon hem zelf ook nog niet spreken.” Op 8 november wordt het proces verdergezet. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier