Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ in oude gewoontes: vier maanden cel gevorderd voor onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. © AFr
Redactie KW

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Nu riskeert ze opnieuw vier maanden cel.

Liefst 144 keer ging Nadine W. tafelen, maar telkens liet ze de rekening onbetaald achter. De zwerfster sloeg meestal toe aan de kust, maar ook in Gent, Brugge en Kortrijk liet ze obers met lege handen achter. Om grote sommen ging het nooit, want W. hield het veelal op een croque monsieur of een kop koffie.

In juli 2019 belandde W. achter de tralies. Ze stapelde liefst acht jaar celstraf op, maar in beroep werd dit stevig herleid. Uiteindelijk bracht ze 2,5 jaar achter tralies door. Eind 2021 werd ze gedwongen opgenomen in de psychiatrie. Later keerde ze terug naar de gevangenis, maar in maart dit jaar kwam ze vrij.

Hervallen

Tóch herviel W. in haar oude gewoontes toen ze op 14 april een ei en twee koffies bestelde in restaurant Benny in Oostende. Twee dagen later verorberde ze een spaghetti in Mister Spaghetti in Oostende. De rekeningen van respectievelijk 17 en 32 euro bleven onbetaald achter.

Procureur Lode Vandaele vroeg donderdag vier maanden celstraf voor W. “Als mevrouw dezelfde weg blijft bewandelen, zal ze hetzelfde meemaken”, waarschuwde hij. “We gaan elk feit vervolgen.”

Nieuwe bankkaart

W. was zelf niet aanwezig, maar liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat. “In tegenstelling tot vroeger had ze deze keer wél de intentie om te betalen”, pleitte meester Peter Gonnissen. “Ze ontving haar leefgeld op een nieuwe bankkaart, maar daarvan kende ze de code niet uit het hoofd. Een contactloze betaling was niet mogelijk. We vragen mildheid.”

Volgens haar bewindvoerder Stijn Timmerman is W. niet gebaat met een celstraf. “Ze kampt met ernstige psychische problemen en heeft ondersteuning nodig. Ze beschikt alleszins over voldoende financiële middelen om die rekeningen te betalen”.

De Brugse rechtbank doet uitspraak op 27 juni. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier