Man die cannabisplantage verzorgde in Oostende krijgt twee jaar cel op zijn verjaardag

© Iriana Shiyan
Redactie KW

Twee Albanezen hebben voor de Brugse rechtbank elk twee jaar effectieve celstraf gekregen voor hun aandeel in een grootschalige cannabisplantage in Oostende.

Op 11 januari stootte een medewerker van Fluvius per toeval op een cannabisplantage in een huurpand op de hoek van de Zandvoordestraat en Schaperijkreekstraat in Oostende. De man verwittigde politie en die kon zeshonderd cannabisplanten, verdeeld over vier kweekruimtes, in beslag nemen.

Twee Albanezen die in het pand aanwezig waren, Taulant K. (37) en Rushit S. (24), bekenden dat ze de plantjes verzorgden en water gaven. “Zij stonden onderaan de ladder”, stelde de procureur. “Pogingen om de bovenbouw in kaart te brengen mislukten helaas.”

K. en S. stelden dat ze uit Albanië naar België waren afgezakt om in de bouw te werken. Ze waren in Brussel beland, waar ze door een Italiaan geronseld werden om de plantage te onderhouden.

Niet de organisatoren

De verdediging benadrukte dat de twee niet de organisatoren waren. “Het zijn altijd de sukkelaars die gepakt worden”, pleitte de advocaat van Rushit S. “Er was hem 500 euro beloofd, maar dat geld heeft hij nooit gekregen.”

De mannen lieten eerder al verstaan spijt te hebben en terug te zullen terugkeren naar Albanië. De verdediging vroeg om het effectieve deel van hun straf te beperken tot de voorhechtenis, maar de rechtbank ging daar donderdag niet op in.

Voor Taulant K. was de uitspraak extra wrang. “Ik ben vandaag jarig”, verraste hij de rechtbank. “Dit zal ik nooit meer vergeten”.

Voor de plantage werd illegaal stroom afgetapt. Aan Fluvius kende de rechtbank in totaal bijna 26.000 euro schadevergoeding toe.

(AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier