Leden Noord-Franse bende riskeren 9 jaar cel voor diefstal luxehorloge van Oostendenaar Bart Versluys

Redactie KW

Verrast langs achter, bewerkt met peperspray, geschopt en geslagen… een Noord-Franse dievenbende spaarde ondernemer Bart Versluys niet toen ze hem in april vorig jaar overvielen om zijn horloge afhandig te maken. De bende, die ook een Antwerpse zakenman overviel en in Gent een dubbele home-invasion pleegde, riskeren nu straffen tot negen jaar cel.

Een rustige villawijk in Sint-Amandsberg werd in begin 2022 opgeschrikt door twee gewelddadige home-invasions. In één week tijd vielen gemaskerde criminelen twee keer dezelfde woning binnen. Telkens waren de dochters van 16 of 20 jaar getuige of slachtoffer.

Ex van Tanja Dexters

De daders deden zich voor al pakjeskoeriers, maar spoten dan de dochters peperspray in de ogen bonden ze vast. De vader werd met een koevoet in het gezicht geslagen. De criminelen waren op zoek naar luxehorloges.

Het onderzoek van politie en parket vorderde eerst moeizaam, maar in maart werd in Antwerpen zakenman Miguel Dheedene, ex van Tanja Dexters, slachtoffer van een gewelddadige overval. Toen hij een van zijn horecazaken verliet, werd hij opgewacht. Zijn horloge van Philip Patek ter waarde van 248.000 euro pikten ze mee.

Bart Versluys

En in april werd ook bouwpromotor Bart Versluys ’sin Oostende avonds brutaal overvallen door twee mannen, terwijl een derde op de uitkijk stond. De ondernemer was die avond op weg van zijn kantoor naar zijn wagen. Hij werd er opgewacht door twee mannen. Wanneer hij de koffer van zijn wagen open deed, spoten ze peperspray in zijn gezicht.

“Hij werd geslagen en geschopt tot hij niet meer kon bewegen. Hij werd wurm geslagen”, pleitte zijn advocate Caroline Thiel. De dieven gingen er vandoor met zijn Richard Mille Rm11-03 Titanium ter waarde van 350.000 euro. De beelden van die overval werden verspreid en die zorgen voor een doorbraak. Eén verdachte droeg namelijk een outfit van een Noord-Franse voetbalploeg, uit de buurt van Roubaix.

Dat bleek voetbaltrainer K.C. te zijn. Het parket ziet hem ook als de leider van de bende die zijn jongens ook buiten het veld instructies gaf. De trainer werd eerder al veroordeeld voor een zware gewapende overval. Het parket ziet hem als degene die de verschillende diefstallen aanstuurde. De twee verdachten van de overvallen op Versluys en Dheedene werden ook geïdentificeerd, een daarvan is ook lid van de voetbalploeg.

Valse nummerplaten

Volgens de procureur was het K.C. die die avond op de uitkijk stond en die diezelfde rol vervulde bij de overval in Antwerpen. “Hij maakt als leider zijn handen niet zelf vuil. Maar hij was het wel die zorgde voor de valse nummerplaten op de Volkswagen Polo waarmee ze er vandoor gingen. Hij nam ook telkens de horloges in ontvangst.”

De procureur beschreef de overval als hallucinant wanneer men de beelden van de bewakingscamera’s bekeek. “Dit had zelfs veel erger kunnen aflopen.” Bart Versluys was niet aanwezig op de zitting omdat hij dat volgens zijn advocate niet aankan. “Hij heeft in 2013 al een zwaar ongeval gehad met een jetski waarbij hij 28 breuken opliep. Er zaten maar liefst 98 titaniumplaatjes in zijn gezicht om het te herstellen. Wanneer hij dan vorig jaar nog eens in het gezicht wordt geslagen en geschopt is dat bijzonder confronterend. Vandaar is hij vandaag niet aanwezig.”

Morele schadevergoeding

Ze vorderde naast het bedrag voor het horloge, 350.000 euro, ook 5.000 euro morele schadevergoeding. Ook hoopt ze dat er verder onderzoek komt naar de echte opdrachtgevers van de bende.

“Er zijn geen huiszoekingen geweest om de buit te recupereren. Maar daar hadden we ook geen verwachtingen. Wel is er geen verder telefonieonderzoek gevoerd. K.C. heeft zelfs zijn gsm gewist, maar het is duidelijk dat de daders handelden in opdracht.”

De procureur vorderde 9 jaar voor leider K.C. Voor Q.B. werd 4 jaar gevraagd. F.R., amper 22 jaar oud, riskeert 40 maanden en S.P. die slechts 20 is, drie jaar cel. N.D. liet verstek. Hij kon in Tunesië niet worden opgespoord. Voor hem vroeg de procureur zes jaar cel. De uitspraak valt op 27 april. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier