Lampaert en Declercq getuigen tegen ex-Ketnet-wrapper Melvin Klooster

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen hebben wielrenners Yves Lampaert, Guillaume Van Keirsbulck en Tim Declercq getuigd in de zaak van gewezen Ketnet-wrapper Melvin Klooster. De drie duidden Klooster aan als de man die hun (ex-)ploegmaat Iljo Keisse in 2017 een klap verkocht op de parking van discotheek Roxy.

De rechtszaak tegen Klooster werd eind vorig jaar en begin dit jaar al grotendeels behandeld, maar advocaat Omar Souidi, die Klooster verdedigt, had om een extra getuigenverhoor gevraagd. In de rechtbank bleven Lampaert, Van Keirsbulck en Declercq echter bij de verklaring die ze eerder aan de politie hadden gegeven. De drie stellen dat ze zagen hoe Klooster in de nacht van 10 op 11 oktober 2017 langs achteren een klap verkocht aan Keisse, die vervolgens door zijn knieën zakte en in enkele glassscherven viel.

Discotheek Roxy

Een groep van een tiental toenmalige Quick Step-renners waren die avond op teambuilding en belandden in discotheek Roxy. Toen ze omstreeks 5 uur naar buiten gingen om een taxi naar huis te nemen, merkten ze op de parking een vechtpartij op. Volgens Lampaert, Van Keirsbulck en Declercq was Melvin Klooster, die ze herkenden van televisie en van een kleine aanvaring met hem eerder in de discotheek, met een vriend een derde persoon aan het slaan en stampen.

“We dachten eerst dat het slachtoffer onze ploegmaat Fernando Gaviria was en wilden daarom tussenbeide komen, maar uiteindelijk bleek het iemand anders te zijn”, zegt Lampaert daarover. Klooster en zijn kompaan zouden zich vervolgens tegen de renners hebben gekeerd en volgens de renners kreeg Iljo Keisse daarbij een klap van Klooster. “De vriend van Melvin was eigenlijk agressiever, maar ik ben zeker dat het Melvin was die sloeg – de andere stond op dat moment wat verder”, stelt Van Keirsbulck. Declercq zei dan weer te vermoeden dat Klooster en zijn kompaan als doel hadden om tot bij hun oorspronkelijke slachtoffer te komen, aangezien die man bescherming zocht in het groepje wielrenners.

Alcoholverbruik

Klooster ontkent dat hij diegene was die sloeg. Hij riskeert twee jaar cel en een boete, naast een schadevergoeding voor het leed van Keisse. Die was immers lang out omdat de pezen in zijn vinger waren geraakt door glasscherven. Advocaat Souidi polste onder meer nog naar de mogelijke vriendschapsband tussen het slachtoffer en zijn collega’s, maar die laatsten antwoordden onder meer dat ze elkaar vooral in koersverband zien en de teambuilding een uitzonderlijke sociale uitstap was.

Ook het alcoholverbruik die avond kwam ter sprake. “Ik had wel iets gedronken, maar niet zoveel en ik was zeker nog helder genoeg om me te herinneren wat ik gezien heb”, aldus Declercq. Ook Lampaert en Van Keirsbulck verzekerden de rechter dat ze niet al te diep in het glas hadden gekeken.

Ook de uitbater van de discotheek kwam dinsdag getuigen. Hij verklaarde echter op het moment van de feiten niet meer aanwezig te zijn geweest. Er zouden toen ook nog geen camera’s op de parking hebben gehangen en zijn personeel had geen gedetailleerd relaas van de feiten gegeven.

De rechter nam de zaak na de getuigenissen nog niet in beraad. Op 8 juni wordt het proces nog een laatste keer voortgezet. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.