Koppel start met verkoop cannabis na wegvallen inkomsten door corona: “Ik wist zelfs niet hoe het eruitzag”

Themabeeld. © Getty Images
Redactie KW

Om inkomstenverlies door de lockdown tijdens de coronacrisis te compenseren, startte een koppel uit Wevelgem met de verkoop van cannabis. Er hangt hen nu voor de correctionele rechtbank een celstraf van achttien maanden en een verbeurdverklaring van maar liefst 156.000 euro boven het hoofd. “Ik dacht dat het gemakkelijk zou gaan om wat geld bij te verdienen”, klonk het.

Op 15 december 2022 kon H.D. geklist worden toen ze op pad was om cannabis te verkopen. Een huiszoeking leverde nauwelijks iets op. “Toen ik hoorde dat Heidi was opgepakt, gooide ik de rest van onze cannabis weg”, gaf vriendin A.D. (39) later toe. Uitlezing van hun gsm’s maakte wél duidelijk dat ze al 2,5 jaar cannabis verkochten. “Een halve tot een hele kilo per twee weken”, aldus de openbare aanklager. “Puur uit winstbejag want ze gebruikten zelf geen drugs.”

Geen flauw benul

Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van achttien maanden, een boete van 8.000 euro en een verbeurdverklaring van 156.000 euro. “Zelf schatten ze hun winst op zo’n 10.000 euro”, probeerde advocaat Matthias Devriendt dat bedrag te nuanceren. “A.D. was als flexijob in de horeca actief, maar door de coronacrisis viel dat inkomen weg. Via een kennis werden ze in de wereld van de drugsverkoop geïntroduceerd. A.D. regelde de sms’jes, H.D. het vervoer. “Ik dacht dat het gemakkelijk zou gaan, maar had er eigenlijk geen flauw benul van”, vertelde A.D. “Ik wist in het begin zelfs niet hoe cannabis eruitzag. Het zal nooit meer gebeuren.”

Beiden vroegen de rechter een werkstraf. Vonnis op 4 juni. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier