https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen straf voor vrouw (53) uit Ichtegem die hond liet sterven in snikhete wagen

Beeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De rechter in Ieper legde een 53-jarige vrouw uit Ichtegem opschorting van straf op nadat haar chihuahua stierf door oververhitting in haar wagen tijdens een hittegolf.

De rechter spreekt van een onachtzaamheid, maar zegt wel dat het hondenbaasje in de fout ging. “Hopelijk een voldoende signaal dat dit niet meer mag gebeuren”, aldus Michel Vandenbosch van GAIA.

Opgesloten zonder water

Tegen de middag van 7 augustus 2020 parkeerde de vrouw haar wagen op de parking van het AZ Sint-Jan in Brugge. Haar hondje, een chihuahua van 4,5 jaar oud, bleef in de auto terwijl de vrouw het ziekenhuis binnenging. De buitentemperatuur was op dat moment 37 graden Celsius (!).

De automobiliste liet geen raam open en drinken voor het beestje was er ook niet. Toen de ze enige tijd later terug bij haar voertuig kwam, was het beestje buiten bewustzijn. Rocca, want zo heette de hond, werd zo snel als mogelijk naar de dierenarts gebracht, maar er kon geen hulp meer baten, de viervoeter was gestorven.

Geen straf

De vrouw moest voor het verwaarlozen van haar hond voor de rechter komen. Die gaf de beklaagde opschorting van straf, wat wil zeggen dat ze geen geldboete of andere maatregelen krijgt opgelegd. De rechtbank hield rekening dat de vrouw wellicht geen kwade bedoelingen had. “Er was een goede band tussen het dier en haar baasje, die veel verdriet had na het overlijden”, aldus de rechter.

In de affaire stelde dierenrechtenorganisatie zich burgerlijke partij. “Uit het dossier blijkt dat het hondenbaasje veel van haar dier hield. Jammer genoeg kunnen ook mensen met ogenschijnlijk goede intenties dieren schade berokkenen De rechtbank erkent hier expliciet dat er bij louter onachtzaamheid sprake kan zijn van inbreuken op de dierenwelzijnswet en dus van misdrijven.”

“Het is niet vereist dat er ook een kwaadaardige intentie aanwezig is. Het zijn de gevolgen voor de dieren, die er toe doen. Dat er geen kwaadaardig opzet mee gemoeid is, kan geen excuus zijn voor wat het dier is aangedaan. Dit is een belangrijke overwinning voor GAIA en voor de dieren”, zegt meester Anthony Godfroid, de raadsman van Gaia.

Ten dode opgeschreven

“GAIA waarschuwt al jaren voor de fatale afloop van het achterlaten van dieren in snikhete auto’s”, aldus Michel Vandenbosch van GAIA. “De temperatuur binnen de wagen loopt enorm snel op. Wanneer de buitentemperatuur 25 graden is, wordt het in de auto 35 graden en dat na amper 10 minuten. Na een half uur bedraagt de temperatuur 44 graden. 7 augustus 2020 was één van de warmste dagen ooit. Met een buitentemperatuur van 37 graden was de hond ten dode opgeschreven. Een venster een beetje openlaten maakt geen verschil in zo’n hitte. GAIA hoopt dat mensen die hun hond in de auto meenemen er hun verstand bijhouden en er nooit nog dieren op deze extreem gruwelijke manier moeten sterven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten