https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen straf voor ‘muilezel’ die rekening liet gebruiken voor phishing

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 21-jarige jongeman uit Menen liet zeven dagen nadat hij bij de bank een rekening opende die rekening gebruiken om geld van phishingpraktijken te versluizen. “Hij is te goedgelovig en naïef geweest”, aldus de rechter, die de jongeman geen straf gaf. Hij moet het slachtoffer wel 858 euro schadevergoeding betalen.

Op 30 december 2019 opende Jordy G. bij de ING-bank een nieuwe rekening. “Omdat mijn moeder had gezegd dat je dan een welkomstcadeau kreeg”, verklaarde hij. Amper zeven dagen later arriveerde op die rekening zo’n 1.600 euro.

Vage schoolvriend

“Niet toevallig”, vond de procureur. “De rekening is geopend, precies op vraag van phishers. Zo blijven ze onder de radar. Dit systeem met ‘muilezels’ is een ware plaag. Jongeren worden geronseld om hun rekening te laten gebruiken.”

Jordy G. gaf toe dat hij inderdaad via Snapchat door een vroegere vage schoolvriend was gecontacteerd. “Hij vroeg of hij mijn rekening mocht gebruiken. Er zou 500 euro van zijn broer op gestort worden voor de aankoop van een wagen”, vertelde G. aan de rechter.

“Ik wist echt niet wat de ware toedracht was. Ik sprak aan het station af om mijn bankkaart en pincode af te geven. Op die manier kon hij het geld zelf afhalen. De kaart zag ik nooit terug.”

De rechter geloofde niet dat Jordy G. niet wist dat er gesjoemeld zou worden maar weet het aan zijn goedgelovigheid. Een vrouw uit Izegem zag op 7 januari 2020 858 euro van haar rekening verdwijnen nadat ze op een link in een sms had geklikt. Dat geld kwam op de bewuste rekening van Jordy G. terecht.

“Maar zelf zag hij er geen cent van”, aldus nog zijn advocate. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.